Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας

Η βάση της Σούδας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας εμπλοκής της Ελλάδας στις προηγούμενες και τις τωρινές τρομοκρατικές επιδρομές της Νέας Τάξης. Είναι μια μόνιμη πηγή προκλήσεων για το λαό της Κρήτης, για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Τα προχτεσινά γεγονότα με τον ελλιμενισμό του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Ρούσβελτ» και τη συμπεριφορά του μισθοφορικού πληρώματός του το επιβεβαιώνουν.

Η λειτουργία, η δραστηριότητα, η θέση αυτής της βάσης, την καθιστούν σε ένα στρατηγικής σημασίας ορμητήριο των Αμερικανών για τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ευρασίας. Οπως τώρα για την επίθεσή τους εναντίον του Ιράκ.

Μια τέτοια βάση, όπως και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, καθιστά το έδαφος της Ελλάδας εχθρικό έδαφος για τις χώρες και τους λαούς που δέχονται τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις. Μετατρέπει την Ελλάδα, παρά τη ρητή θέληση του ελληνικού λαού, σε εχθρό των γειτόνων της.

Η κυβέρνηση, δέσμια μιας πολιτικής υποτέλειας στις ΗΠΑ, ανανεώνει κάθε χρόνο τις ντροπιαστικές συμφωνίες για την παραμονή και τη λειτουργία της βάσης της Σούδας. Πρόσφατα με την κύρωση της συμφωνίας για την ετεροδικία, έδωσε το δικαίωμα όχι μόνο στο προσωπικό των βάσεων, αλλά και γενικότερα στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό να προσβάλουν ατιμωρητί τη χώρα και το λαό της. Είναι νωπή ακόμη η επίθεση σε ηλικιωμένη γυναίκα στην Κρήτη από Αμερικανό αξιωματικό, χωρίς καμιά συνέπεια για το δράστη.

Ενόψει της επίθεσης εναντίον του Ιράκ, στην οποία η βάση της Σούδας θα παίξει σοβαρό ρόλο, η απαίτηση του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για το κλείσιμό της, όπως και το κλείσιμο όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα, αποκτά δραματική σημασία. Αυτή θα είναι η ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια αποτροπής του πολέμου για όποιον βεβαίως θέλει πραγματικά να τον αποτρέψει.

Η απαίτηση για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας, σε συνδυασμό με την αποχώρηση των ελληνικών πολεμικών πλοίων από τις επιχειρήσεις προετοιμασίας του πολέμου και τον επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκτός συνόρων, δίνει πραγματική υπόσταση στο φιλειρηνικό, αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας.

Γιατί το κρίσιμο ζήτημα αυτών των ημερών δεν είναι να καταγγέλλεις μόνο τον πόλεμο, αλλά το τι κάνεις για να τον αποτρέψεις. Η λυδία λίθος για τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων, του καθενός μας, απέναντι στον πόλεμο είναι η πράξη. Είναι η συμπλήρωση του συνθήματος «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ», με το σύνθημα «Καμιά εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών», «Να κλείσει εδώ και τώρα η βάση της Σούδας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ