Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΡΑΚ
«Χάνει την υπομονή του» ο Μπους

Αμερικανοί στρατιωτικοί καταφτάνουν στην Αγκυρα για διαπραγματεύσεις

Associated Press

Αμερικανοί στρατιωτικοί καταφτάνουν στην Αγκυρα για διαπραγματεύσεις
ΑΓΚΥΡΑ.--

Από «αποτυχία» σημαδεύτηκαν και χτες οι συνεχιζόμενες αμερικανοτουρκικές εντατικές διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση της τουρκικής συμμετοχής στον επερχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι τα μεταγωγικά των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ με χιλιάδες πεζικάριους «έχουν ήδη αποπλεύσει» για την περιοχή. Ο Λευκός Οίκος διά στόματος του εκπροσώπου του Τζορτζ Ουόκερ Μπους ανέφερε ότι «έκανε την τελευταία του προσφορά» στην τουρκική κυβέρνηση: Οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για 6 δισ. δολάρια σε άμεση βοήθεια και 10 έως 15 δισ. δολάρια σε μακροπρόθεσμα δάνεια -ωστόσο η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης ζητεί 12 δισ. δολάρια άμεσης βοήθειας. Ο Αρι Φλάισερ εμφανίστηκε αρκούντως εκνευρισμένος: «Ο χρόνος τελειώνει», είπε. «Πρέπει να γίνουν σχέδια, να ληφθούν αποφάσεις... δεν μπορούμε να περιμένουμε επ' άπειρο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης, είπε πως δεν υπήρχαν και χτες «θετικές εξελίξεις», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ωστόσο, Αμπντουλατίφ Σενέρ, δήλωσε πάντως πως «μερικές φορές δε χρειάζονται ημέρες αλλά πέντε λεπτά... που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εξελίξεις».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Κόλιν Πάουελ αργά την Τετάρτη, και μια λακωνική γραπτή δήλωση (ως συνηθίζεται) από το γραφείο του ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Ο Μπους και το αμερικανικό Πεντάγωνο «χάνουν την υπομονή τους» με την Τουρκία, έγραφαν οι λονδρέζικοι Τάιμς χτες. Η δήλωση Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη» την τουρκική στήριξη προς τις ΗΠΑ ώστε να ανοίξουν αυτές με χιλιάδες στρατιώτες το «βόρειο μέτωπο» του Ιράκ -που δεν αφορά μόνο την οικονομική βοήθεια, αλλά και την πιθανότητα επέκτασης του πολέμου με τους Κούρδους να εμπλέκονται σ' αυτόν-, προκάλεσε οργή σε αμερικανικούς κύκλους που, σύμφωνα με τους Τάιμς, σκέφτονται «να βγάλουν την Τουρκία από το πολεμικό σενάριο και να κρατήσουν τα 26 δισ. δολάρια». Ο Μπους είπε -αρκετά πικαρισμένος, προφανώς- ότι «σέβεται πολύ» την τουρκική κυβέρνηση, αλλά αυτή πρέπει να αντιληφθεί «ότι δεν έχει στενότερο φίλο από τις ΗΠΑ στον κόσμο».

Στην Αγκυρα βρισκόταν χτες πολυάνθρωπη αποστολή στρατιωτικών αξιωματούχων και των τριών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για συζητήσεις.

Πάντως, το θέμα του πολέμου τυγχάνει λαϊκιστικής πολιτικής αξιοποίησης από τα υπόλοιπα κόμματα της Τουρκίας. Είναι αν μη τι άλλο χαρακτηριστικό πως ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που κατά ειρωνικό τρόπο είναι η πολιτική κληρονομιά του Μουσταφά Κεμάλ ή Ατατούρκ, είπε πως η κυβέρνηση Γκιούλ/ Ερντογάν είναι «ανειλικρινής... μιλά για ειρήνη αλλά προετοιμάζεται για πόλεμο». Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ δήλωσε πως «αν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση, δε θα γινόταν πόλεμος», πράγμα που δείχνει μάλλον τη δική του αμετροέπεια παρά ο,τιδήποτε άλλο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ