Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Εγραψαν αντιΝΑΤΟικά συνθήματα στα ΝΑΤΟικά πλοία!!!

«Assassini», «Killers go home», «Φονιάδες των λαών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ». Αυτά τα συνθήματα έγραψαν πάνω στα τρία ΝΑΤΟικά πλοία, ιταλικής εθνικότητας, με κόκκινη μπογιά οι φίλοι της ειρήνης στην Καλαμάτα, που κατάφεραν να πλησιάσουν τα περιφρουρούμενα πολεμικά πλοία και να καταδείξουν μ' αυτήν την ενέργεια την αντίθεσή τους για την παρουσία τους στο λιμάνι της πόλης από την περασμένη Τρίτη και να απαιτήσουν τον άμεσο απόπλου τους.

Με μια κίνηση - «αστραπή», μια ομάδα φιλειρηνιστών τρύπωσε κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των λιμενικών και των ιταλικών δυνάμεων και πριν γίνουν αντιληπτοί έγραψαν συνθήματα πάνω στις ΝΑΤΟικές φρεγάτες, ενώ ο κύριος όγκος των φιλειρηνιστών βρισκόταν στην πύλη του λιμανιού και φώναζε αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα με μπροστάρηδες τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας. Μάταια προσπαθούσαν - μόλις συνειδητοποίησαν τι έγινε - τα πληρώματα του πλοίου να σβήσουν τα αντιΝΑΤΟικά συνθήματα, καθώς η μπογιά, όπως και η θέληση των διαδηλωτών, αποδείχτηκε πιο ισχυρή από την απέλπιδα προσπάθεια των ναυτών να εξαφανίσουν τα συνθήματα.

Η Γιώτα Μπαξεβανάκη, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας, απευθυνόμενη στα ιταλικά προς τα πληρώματα των τριών πολεμικών πλοίων μέσω μιας ντουντούκας, σημείωσε: «Ο πόλεμος που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο Ιράκ είναι προαποφασισμένος. Ο αφοπλισμός του Ιράκ είναι πρόσχημα. Ο πόλεμος αυτός γίνεται για τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή». Ακολούθως, τους ενημέρωσε για τα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που έχουν γίνει και την αντίδραση των λαών ενάντια σ' αυτόν τον πόλεμο σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που υποκρίνονται ότι, τάχα, δεν επιθυμούν τον πόλεμο. Και κατέληξε: «Εσείς να μη γίνετε συνένοχοι σ' αυτό το έγκλημα. Εσείς είστε παιδιά του λαού της Ιταλίας, παιδιά της εργατικής τάξης, παιδιά της Ιταλίας με τις μεγάλες αγωνιστικές και επαναστατικές παραδόσεις. Γυρίστε στην πατρίδα σας. Ζητήστε να σας εξαιρέσουν. Οχι αίμα για το πετρέλαιο».

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα «Κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών», «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Βρετανία» να κυριαρχούν. Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ η Επιτροπή Ειρήνης κάλεσε το λαό της περιοχής να είναι σε ετοιμότητα και προειδοποίησε πως σε περίπτωση που τα ΝΑΤΟικά πλοία εξακολουθήσουν να παραμένουν στο λιμάνι της πόλης η απάντηση θα είναι ακόμα πιο δυναμική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ