Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί κράτους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΥΝΗΘΩΣ είναι προσεκτικός στις εκτιμήσεις του, αλλά τούτη τη φορά δεν απέφυγε την υπερβολή. Αναφερόμαστε στον Κ. Μητσοτάκη και τα όσα είπε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στη διάρκεια συζήτησης για την κατάρρευση του οδοστρώματος στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας.

«Δεν μπορούν οι εργολάβοι να διευθύνουν το κράτος. Το κράτος διευθύνει. Πρέπει να προσαρμοστούν οι εργολάβοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης και «καθάρισε».

Προφανώς, το πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη δε βρίσκεται στο ποιοι παίρνουν τη μερίδα του λέοντος (μεγαλοεργολάβοι, τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, κλπ.) από τον παραγόμενο κοινωνικό πλούτο, αλλά πώς την παίρνουν και, βέβαια, ποιος κάνει τη μοιρασιά ή, αλλιώς, ποιος είναι στην κυβέρνηση.

Τούτο, όμως, ελάχιστα - αν όχι καθόλου - ενδιαφέρει τους εργαζόμενους και το λαό. Ακόμη και στο ενδεχόμενο των όποιων άλλων συνθηκών μοιρασιάς και πάλι στους αδικημένους θα είναι.

Και πέρα απ' αυτό, ας αφήσει ο κ. Μητσοτάκης τα περί κράτους, που θα βάλει σε τάξη τους εργολάβους και τους κάθε λογής εκπροσώπους της ολιγαρχίας.

Το κράτος είναι μαθημένο να υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Εχουν φροντίσει γι' αυτό, όλες οι κυβερνήσεις, από τον προπερασμένο αιώνα ακόμη, μέχρι και σήμερα.

Και για να μην πάμε σε παλιότερες εποχές, ας μείνουμε μόνο στη σημερινή. Την «ελεύθερη αγορά» και τους νόμους της δεν προσκυνά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ; Δεν ορκίζονται πίστη στον ανταγωνισμό και τα κέρδη και αναγορεύουν την ολιγαρχία σε αποκλειστικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας; Δεν πασχίζουν καθημερινά, το ένα από τη θέση της κυβέρνησης και η άλλη από τη θέση της αντιπολίτευσης, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων «εχόντων και κατεχόντων», σε βάρος των πολλών, των εργαζομένων και του λαού; Στη λεωφόρων των «ευρω-μονόδρομων», του ΝΑΤΟ και της νέας τάξης δεν πορεύονται και οι δυο;


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο θα κυριαρχούν τα παραπάνω, η ολιγαρχία θα κάνει πραγματικά κουμάντο, είτε κυβερνά ο ένας ή ο άλλος πολιτικός εκπρόσωπός της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ