Η καπιταλιστική κρίση εντείνει την επιθετικότητα του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.
Τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημείωναν με ευφορία ότι το 2000 ήταν η τέταρτη κατά σειρά χρονιά ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διήνυσε την πιο ευνοϊκή οικονομική κατάσταση μετά από πολλά χρόνια.
Ο καπιταλισμός έχει γυρίσματα. Ο κύκλος της κρίσης φέρνει τη βόλτα του. Η ανάκαμψη και η άνοδος δίνουν τη θέση τους στην παρατεταμένη ύφεση και την κρίση.
Τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσγειώνονται.
Στις «φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την περίοδο 2002-2004» διαπιστώνουν: «Μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση... Η ανάκαμψη είναι πολύ βραδύτερη από το αναμενόμενο και ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ το 2002 υπολογίζεται στο 0,8%, ενώ το 2003 προβλέπεται να φτάσει το 1,8%».
Με σχετικές ανακοινώσεις της Κομισιόν, ήδη από τις αρχές του 2002 εκδηλώνεται έντονη ανησυχία.
«Οι προβλέψεις για αύξηση της απασχόλησης, έχουν αναθεωρηθεί και είναι λιγότερο αισιόδοξες... Σήμερα το ζητούμενο για την Ευρώπη είναι να ξεπεράσει την τρέχουσα επιβράδυνση χωρίς να επιδεινωθεί η λειτουργία των αγορών εργασίας και να προετοιμαστούν οι εταιρίες και οι εργαζόμενοι για την προσεχή ανάκαμψη...»(!)
Ο φόβος για νέα αύξηση των μακροχρόνια ανέργων και των αποκλεισμένων από το δικαίωμα στη δουλιά είναι χαρακτηριστικός.
«... Σε όλα τα κράτη - μέλη παρατηρήθηκε υποχώρηση των ποσοστών αύξησης της απασχόλησης και της μείωσης της ανεργίας. Η επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας θέσεων εργασίας είχε επίδραση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και μεταξύ αυτών και στους τομείς εκείνους που επέδειξαν πρόσφατα τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την οικονομική μεγέθυνση και την αύξηση της απασχόλησης, δηλαδή στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και στις βιομηχανίες έντασης της γνώσης...
Αυτή η αρνητική εξέλιξη εκδηλώθηκε με ένα κύμα εξαγγελιών για απολύσεις κυρίως για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα ταξίδια, ιδίως τις αερομεταφορές και τον τουρισμό, στην πληροφορική, στις τηλεπικοινωνίες και τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση.
Οι πρόσφατες απώλειες θέσεων εργασίας επεκτάθηκαν ωστόσο σε ένα μεγάλο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων.
Εχουν θιγεί κλάδοι της μεταποιητικής βιομηχανίας (σιδηρουργία, χημικά, αυτοκινητοβιομηχανία κ.ά.) καθώς και οι δημόσιοι τομείς.
Πολλοί από τους τομείς που θίγονται από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της απασχόλησης είναι ανδροκρατούμενοι και χαρακτηρίζονται από μεγάλο ποσοστό προσωρινών συμβάσεων...»
Η ανησυχία που εκδηλώνουν τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι δικαιολογημένη, γιατί εκτός των άλλων παίρνει υπόψη της ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης 1992 -1993 καταγράφτηκε απώλεια 4 εκατ. θέσεων απασχόλησης!!!
Εχει λοιπόν, εκτός των αλλων, μεγάλη σημασία, μια μικρή ανάλυση για τους βασικούς σταθμούς -Συνόδους και αποφάσεις- των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.