Χάθηκε, ήδη, το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς, σε απόγνωση οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών
«Από την άλλη, συνεχίζει, για τους μικρομεσαίους αγρότες το αποτέλεσμα είναι "ένα μηδέν εις το πηλίκον!" Τα καλλιεργητικά έξοδα ανά στρέμμα είναι πολύ ακριβά, το ίδιο και η συγκομιδή και η μεταφορά. Ξοδεύεις περισσότερο από αυτά που παίρνεις. Ενώ το χυμοποιείο δεν πληρώνει και τα λιγοστά χρήματα αμέσως, κάτι που ισχύει και για την επιδότηση».
Ο Η. Τζιανούμης, παραγωγός και αυτός, θα μας εξηγήσει: «Η κατάσταση είναι άθλια. Γι' αυτά που έδωσες στο χυμοποιείο πληρώνεσαι, συνολικά, γύρω στις 17 δρχ./κιλό... Ετσι, οι παραγωγοί είναι σε μεγάλη απόγνωση και όλοι λένε πως χάθηκε η φετινή παραγωγή, έχει πέσει στο χώμα και κανείς δε μαζεύει πια. Φέτος θα πεινάσει κόσμος».
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας δραστηριοποιείται και με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την Ομάδα Παραγωγών Αρτας για την απαράδεκτη αντιαγροτική απόφασή της να αποδεχτεί τιμές, χαμηλότερες ακόμα και από τις περσινές (περσινές τιμές: 8 δρχ./κιλό για μέρλιν και 10, 50 δρχ./κιλό για κοινό πορτοκάλι). Τιμές που δεν καλύπτουν, σε καμία περίπτωση, τα έξοδα των παραγωγών για καλλιέργεια, αλλά και για τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες της αγροτικής οικογένειας. Ετσι, όπως υπογραμμίζει η ΟΑΣΝΑ, η εσπεριδοκαλλιέργεια στην Αρτα, με τις αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης, με τις χαμηλές τιμές και τις συνεχείς απαράδεκτες υποχωρήσεις της «κοιναγορίτικης» Ομάδας «Παραγωγών», οδηγείται στην παραπέρα υποβάθμιση και καταστροφή.
Επίσης, η Ομοσπονδία καλεί τους αγρότες και τις αγρότισσες να δώσουν αγωνιστική απάντηση για μία άλλη αγροτική πολιτική που να είναι προς όφελος του μικρομεσαίου αγρότη και του λαού, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες και τους καλεί να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση - σύσκεψη που οργανώνεται την Τετάρτη 22 Γενάρη 2003, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της Αρτας με θέμα τα οξυμένα προβλήματά τους.
Ο Ν.Γιαννούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας του νομού, σε συζήτηση που είχε με το «Ρ» σημείωσε σχετικά:
«Η φετινή σοδειά των εσπεριδοειδών είναι πλούσια και εξαιρετική σε ποιότητα, αλλά συναντάει πρωτοφανή κρίση τόσο στην εμπορία όσο και στη χυμοποίηση... Στα πλαίσια της ΕΕ τα προϊόντα μας όχι μόνο δε βρήκαν "έδαφος" στις αγορές, αλλά εισάγουμε κιόλας, δημιουργώντας ένα μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, από θετικό που ήταν πριν την ένταξή μας στην ΕΕ, έγινε επικίνδυνα αρνητικό μετά την ένταξη. Ο μη σωστός έλεγχος, για παράδειγμα, στις εξαγωγές είχε ως αποτέλεσμα να δυσφημίζονται τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.
Οι δυνατότητες παραγωγής εσπεριδοειδών του νομού είναι πολλές, αλλά παραγωγοί, καταναλωτές, αγροτική οικονομία ωθούνται σε φθίνουσα πορεία. Ο Νομός της Αρτας παράγει κατά μέσο όρο 250.000 τόνους το χρόνο χυμοποιήσιμο πορτοκάλι - ο Ν. Αρτας είναι πρώτος στην παραγωγή κοινού πορτοκαλιού. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό του ενεργά αγροτικού πληθυσμού, που φτάνει το 50%, διαμορφώνει το εισόδημά του, αποκλειστικά, από την καλλιέργεια των πορτοκαλιών».
Σε σχέση με την κατάσταση που διαμορφώνεται για το μικρομεσαίο αγρότη, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες παραγωγής χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών, ο Δ. Ξυλογιάννης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας θα πει στο «Ρ»:
«Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση, με τις συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ, αλλά και γενικά με την πολιτική που ακολουθεί, έχει ανοίξει τις πόρτες ανεξέλεγκτα στην εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας χυμών, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε κάθε είδους κομπίνα και νοθεία. Από την άλλη οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται για τον Ελληνα παραγωγό και την αγροτική οικονομία της χώρας είναι απαγορευτικές.
Στην προκειμένη περίπτωση, όσον αφορά στην Αρτα, να πούμε ότι ο νομός παράγει το 80% των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών της ελληνικής παραγωγής, η οποία καλύπτει το 10% των αναγκών, αν υπολογίσουμε την κατανάλωση που γίνεται. Οι κύριες ποσότητες χυμών εισάγονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που κοστίζουν λιγότερο για την ΕΕ και ο ελληνικός χυμός χρησιμοποιείται στις προσμείξεις για το άρωμα και τη γεύση που δίνει, λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η τιμή του πορτοκαλιού της Αρτας διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Κατά τη γνώμη μας, η διάθεση και εμπορία των χυμών, όπως και όλων των αγροτικών προϊόντων, θα πρέπει να ελέγχεται αυστηρά, ποσοτικά και ποιοτικά. Ενώ η επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη. Επίσης, εκτιμάμε ότι Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις συνεταιριστικές οργανώσεις να δημιουργήσουν δικές τους εγκαταστάσεις χυμοποίησης πορτοκαλιών και να υπάρχει φορέας που θα αναλαμβάνει τη διακίνηση, διάθεση και διαφήμιση των προϊόντων. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την καλύτερη καλλιέργεια του προϊόντος, όπως, για παράδειγμα, συστήματα άρδευσης, ύδρευσης, αποστραγγιστικά έργα, αντιπαγετική προστασία κλπ.
Πάντως, εμείς είμαστε πεπεισμένοι πως υπάρχει διέξοδος από αυτή την αρνητική κατάσταση και αυτή βρίσκεται στον αγώνα που πρέπει να οργανώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και ο ελληνικός λαός για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου που θα συγκρούεται με τις επιλογές της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης και θα προωθήσει μία άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, της εργατικής τάξης και του λαού. Οι κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες της χώρας μας και η εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι Ελληνες παραγωγοί εσπεριδοειδών θα επέτρεπαν σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας να αξιοποιηθούν και θα έδιναν τη δυνατότητα να καλυφθούν όχι μόνο οι ανάγκες της χώρας μας, αλλά και άλλων χωρών με εξαγωγές».