23-24 Μάρτη 2001
Με το σύνθημα «Πλήρη απασχόληση σε μια ανταγωνιστική Ενωση», πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη ο έλεγχος εφαρμογής των αποφάσεων της Λισαβόνας.
Εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και προβάλλεται ως λύση η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και η προσαρμογή των συστημάτων κοινωνικής προστασίας (συμπεριλαμβανομένων και των συστημάτων συνταξιοδότησης ), θέτοντας επί της ουσίας το ζήτημα της γενικευμένης επίθεσης σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Το Συμβούλιο αναφέρει ως υψηλή προτεραιότητα τη βελτίωση των βασικών δεξιοτήτων, ιδιαίτερα στην Πληροφορική, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων.
Δίνει, επίσης, έμφαση στον εκσυγχρονισμό των αγορών εργασίας και στην κινητικότητα, δηλαδή στη μετακίνηση των εργαζομένων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη «προσαρμοστικότητα» (διάβαζε ευελιξία) διά μέσου της «κατάργησης των υφιστάμενων φραγμών» (διάβαζε δικαιωμάτων).
Επαναλαμβάνονται τα περί βελτίωσης της ποιότητας της εργασίας, ίσων ευκαιριών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ισότητας των δύο φύλων, υγιεινής και ασφάλειας κλπ.
Χαρακτηρίζεται ως θέμα υψίστης σημασίας η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, προσδοκώντας τον περιορισμό ακραίων φαινομένων φτώχειας, αλλά μέσα σε όρια που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, με εργαλείο την περικοπή των λεγόμενων κοινωνικών δαπανών.
Στο Συμβούλιο της Στοκχόλμης, γίνεται ένα παραπέρα βήμα στο ρόλο των «κοινωνικών εταίρων», των βιομηχάνων και των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Εγκρίνεται η δημιουργία «Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βιομηχανικών Αλλαγών» και αναμένεται ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις των «κοινωνικών εταίρων»! Για την προσωρινή εργασία μέσω πρακτορείων (δουλεμπόριο) και την τηλεεργασία.
Τέλος, τίθενται ενδιάμεσοι στόχοι για τα ποσοστά απασχόλησης μέχρι το Γενάρη του 2005, με επιδίωξη να φτάσει το συνολικό ποσοστό απασχόλησης στο 67% και στο 57% για τις γυναίκες.
Στη βάση αυτή, καθορίζεται σαν νέος δείκτης το ποσοστό απασχόλησης ανδρών και γυναικών ηλικίας 55-64 ετών, που πρέπει να φτάσει στο 50% μέχρι το 2010.