Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αισιόδοξοι και για τα υπερκέρδη τους

Ερευνα ΣΕΒ - ICAP για τις προσδοκίες των μεγαλοεπιχειρηματιών

Αισιόδοξοι - εκ των πραγμάτων αφού η κυβερνητική πολιτική τους ευνοεί - φέρονται οι Ελληνες βιομήχανοι για τα μεγέθη της κερδοφορίας τους, κατά την τρέχουσα οικονομική περίοδο. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ICAP και ο ΣΕΒ σε δείγμα 300 μεγάλων και μικρών βιομηχανιών, διαφαίνεται ότι οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για το 2002 είναι η ακόμα παραπέρα βελτίωση της κερδοφορίας τους. Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, οι βιομήχανοι αναμένουν αύξηση των προ φόρων κερδών τους κατά 16,1%, αύξηση των πωλήσεων κατά 12%, αύξηση των εξαγωγών κατά 16% και κατά 2,4% αύξηση της απασχόλησης, χαμηλότερο ποσοστό από αυτό του 2001.

Τα προσδοκώμενα κέρδη των βιομηχάνων είναι σαφώς ανώτερα από αυτά της χρήσης του 2001, που σύμφωνα με την έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου (σ.σ. χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ισολογισμοί και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2002) και διαμορφώθηκαν σε σύγκριση με το 2000 ως εξής: προ φόρων κέρδη - 9,2%, αύξηση πωλήσεων 5,1%, εξαγωγές 0,3%, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,7%.

Οι προσδοκίες των βιομηχάνων για την τρέχουσα περίοδο - σύμφωνα με την έρευνα - στηρίζεται στην ήδη διαφαινόμενη βελτίωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, η οποία σηματοδοτείται και από την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά και του γεγονότος ότι η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας δεν έλαβε δραματικές διαστάσεις και δεν επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την Ελλάδα. Τα μειωμένα κέρδη των βιομηχάνων για την οικονομική χρήση του 2001, σύμφωνα με την έρευνα, οφείλονται στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των ανεπτυγμένων χωρών και κυρίως στη σημαντική επιβράδυνση της ανόδου των τιμών χονδρικής, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Το... οικονομικό κλίμα

Την ίδια στιγμή μικρή υποχώρηση σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα για το μήνα Απρίλη και συγκεκριμένα από 101,8 μονάδες το Μάρτη «έπεσε» στις 101,7 τον Απρίλη. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η υποχώρηση του δείκτη στην Ελλάδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η οποία αποδίδεται κυρίως στις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση τους προσεχείς 12 μήνες. Αντίθετα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το ίδιο διάστημα, ο δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,3 μονάδες, δηλαδή από τις 99,7 ανήλθε στις 100.

Στη βιομηχανία, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών παρουσίασε μικρή υποχώρηση (105,3 από 105,6) και οφείλεται σύμφωνα με το ΙΟΒΕ στη διεύρυνση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι τα αποθέματά τους ήταν ανώτερα του κανονικού. Αντίθετα, βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για το επίπεδο των συνολικών παραγγελιών και οι προβλέψεις για την παραγωγή διατηρούνται έντονα ανοδικές.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις κατασκευές διατηρήθηκε τον Απρίλη στο ίδιο σχετικά υψηλό επίπεδο (129 από 129). Τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα είναι η βελτίωση του ποσοστού των επιχειρήσεων που εκτιμούν ότι το πρόγραμμα των εργασιών τους είναι ικανοποιητικό.

Στο Λιανικό Εμπόριο, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών παρουσίασε μεγάλη άνοδο και συγκεκριμένα από τις 96,6 μονάδες που ήταν το Μάρτη ανήλθε στις 105,5 μονάδες τον Απρίλη. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στη βελτίωση των εκτιμήσεων και για τα δύο μεγέθη που τον συναπαρτίζουν. Τις πωλήσεις, οι οποίες σταθεροποιούνται κάπως και τα αποθέματα τα οποία φαίνεται ότι περιορίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ