Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2018»
Ισχνή ανάκαμψη με μόνιμη παρακαταθήκη την αντιλαϊκή πολιτική

Copyright 2018 The Associated

«Η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι, τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί, αυξάνονται και αρχίζουν να ανακόπτουν τον ρυθμό της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά αντίθετα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας».

Αυτό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης με τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις» για την περίοδο 2018 - 2020. Μάλιστα, ως ζήτημα στρατηγικής σημασίας αναδεικνύεται η «περαιτέρω ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», σε μια εξέλιξη που έρχεται να «δέσει» με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Ευρωζώνη με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών ομίλων. Επιπλέον, η Κομισιόν σημειώνει ότι σε «εθνικό επίπεδο» γίνεται «ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν δημοσιονομικά αποθέματα και να μειωθεί το χρέος», προκειμένου βέβαια να ενισχυθεί η ικανότητα των επιμέρους οικονομιών και συνολικά της ΕΕ στην προοπτική αντιμετώπισης μελλοντικών προκλήσεων ή και κλυδωνισμών, κι ενώ η πορεία της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας προς μια νέα κρίση θεωρείται προδιαγεγραμμένη.

Αλλωστε, σε επίπεδο Ευρωζώνης και συνολικά στην ΕΕ η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τη σαφή και συνεχιζόμενη τάση επιβράδυνσης των ρυθμών του ΑΕΠ και για τα επόμενα χρόνια, με φόντο βέβαια τις «αβεβαιότητες» αλλά και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και γενικότερα.

Η ελληνική οικονομία

Στο κεντρικό σενάριο, ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία αναμένεται μόλις σε 2% για το 2019 και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες «Εαρινές Προβλέψεις» (2,3%), ενώ επίσης στο 2% προβλέπεται και για το 2020. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνουν τόσο τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, και βέβαια θα παραμείνουν ως μόνιμη παρακαταθήκη, όσο και αυτά που έχουν προνομοθετηθεί αναφορικά με την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.

Την ίδια ώρα, πίσω από τα στοιχεία και τις προβλέψεις που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκύπτουν ανάγλυφα η αντιλαϊκή «κοπτοραπτική» και τα παζάρια αναφορικά με τις «πηγές» επίτευξης των στόχων για τα πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, όπως μέσω της καρατόμησης των συντάξεων ή άλλων κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Οπως επισημαίνεται, «οιδιαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται ότι το τελικό πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019». Σε περίπτωση «αλλαγών» στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, με έμφαση στο ζήτημα των συντάξεων, η ανάκαμψη θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 2,3% για το 2019, όπως και για το 2020.

«Το μέγεθος και ο σχεδιασμός του συμβιβαστικού πακέτου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση και δεν έχει συμπεριληφθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση», τονίζεται χαρακτηριστικά αναφορικά με τους τρόπους επίτευξης των πλεονασμάτων και των περικοπών.

Η αντιλαϊκή «κοπτοραπτική» έχει και συνέχεια, καθώς η πλευρά των ευρωπαϊκών «θεσμών» εκτιμά τα πλεονάσματα σε χαμηλότερο ύψος σε σχέση με αυτά που υπολογίζει η κυβέρνηση στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, η «διαφορά» μεταφράζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ που βέβαια σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων και αναγκών.

Στο «γόνιμο» έδαφος των αντιλαϊκών μέτρων

Σε κάθε περίπτωση η ιδιαίτερα αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (μετά την κατρακύλα 26% της προηγούμενης περιόδου) έρχεται να πατήσει στο έδαφος των αντιλαϊκών μέτρων και των αναδιαρθρώσεων και βέβαια στην περαιτέρω ενίσχυσή τους τα επόμενα χρόνια.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις της βασίζονται στη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, στην αξιοπιστία και στη διαμόρφωση κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος. Σε αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ανάκαμψη και συγκεκριμένα από τυχόν αποκλίσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Μάλιστα, ειδική αναφορά γίνεται σε δικαστικές αποφάσεις που «ενδεχομένως να ανατρέψουν εν μέρει προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και να αυξήσουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις», καθώς και σε «πρωτοβουλίες» που επηρεάζουν το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου και ενδέχεται να ασκήσουν περαιτέρω δημοσιονομικές πιέσεις...

Θολώνει η ανάκαμψη στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν, η μεγέθυνση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη έπιασε «ταβάνι» το 2017 με ρυθμό 2,4%, που αποτέλεσε και ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας.

Για το 2018 εκτιμάται στο 2,1% ενώ για το 2019 προβλέπεται σε 1,9% και για το 2020 σε 1,7%.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και υπάρχουν πολλοί αλληλένδετοι κίνδυνοι δυσμενέστερων εξελίξεων. Η εκδήλωση οποιουδήποτε από αυτούς τους κινδύνους θα μπορούσε να ενισχύσει τους άλλους και να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπό τους».

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

-- Η αύξηση της παγκόσμιας αβεβαιότητας, οι εντάσεις στο διεθνές εμπόριο και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα έχουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

-- Η «υπερθέρμανση» της αμερικανικής οικονομίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που θα είχε πολλές αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις, πέραν των ΗΠΑ, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές που είναι ευάλωτες σε αλλαγές των ροών κεφαλαίων και εκτεθειμένες σε χρέος εκφρασμένο σε δολάρια ΗΠΑ. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε όξυνση των εντάσεων στις χρηματαγορές.

-- Η αναμενόμενη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω εντάσεις στο εμπόριο με την Κίνα, με αποτέλεσμα «να αυξηθεί ο κίνδυνος άτακτης προσαρμογής στην Κίνα».

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις απασχόλησης στην ΕΕ επισημαίνεται πως «θα πρέπει να συνεχίσουν να ευνοούνται από τη συνεχή ανάπτυξη και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε ορισμένα κράτη - μέλη».

Παράλληλα, η επίσημη ανεργία αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό απ' ό,τι στο παρελθόν, καθώς «ενδεχομένως να επηρεαστεί αρνητικά από τις αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη σε οικονομίες κρατών της ΕΕ η Κομισιόν προβλέπει:

-- Γερμανία: 2019: 1,8%. 2020: 1,7%.

-- Γαλλία: 2019: 1,6%. 2020: 1,6%.

-- Ιταλία: 2019: 1,2%. 2020: 1,3%.

-- Βρετανία: 2019: 1,2%. 2020: 1,2%, με την παγιοποιημένη στις τελευταίες εκθέσεις επισήμανση ότι η πρόβλεψη «βασίζεται σε καθαρά τεχνική παραδοχή για διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ των 27 και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τέλος, στις ΗΠΑ αναμένονται ρυθμοί 2,6% το 2019 (από 2,9% φέτος) και με σημαντική περαιτέρω επιβράδυνση το 2020 στο 1,9%.


Α.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ