Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχίζουν πάλι οι απευθείας συνομιλίες

Κινητικότητα φαίνεται να αποκτά το κυπριακό πρόβλημα, παράλληλα με τις εξελίξεις και ανακατατάξεις στο προεκλογικό σκηνικό, που αλληλοεπηρεάζονται και ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε περαιτέρω μεταβολές στο προεκλογικό τοπίο. Ο Ραούφ Ντενκτάς, όπως μετέδωσαν χτες τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε ότι επαναρχίζουν οι απευθείας συνομιλίες.

Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του νέου κύκλου των συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς θα γίνει αύριο, Τετάρτη, σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Αλβαρο ντε Σότο στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στο αδρανοποιημένο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά τη χτεσινή συνάντηση του Αλβαρο ντε Σότο με τον Ραούφ Ντενκτάς στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Ο Αλβαρο ντε Σότο είχε υποβάλει προηγουμένως την εισήγηση για επανέναρξη των συνομιλιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Ο Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πριν από τις συναντήσεις του ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πλέον πολύ στενό και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν αποφασιστικά την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για λύση μέχρι τις 28 του Φλεβάρη. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αναμένονται δραστικές αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» και ότι αυτές πρέπει να συμφωνηθούν πλέον μεταξύ των δύο πλευρών, αποκλείοντας έτσι εμμέσως το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο αναθεωρημένο σχέδιο από πλευράς Ηνωμένων Εθνών.

«Η επιλογή μπροστά στους δύο ηγέτες κάθε πλευράς δεν είναι μεταξύ αυτού του σχεδίου και ενός ουσιαστικά διαφορετικού. Η επιλογή είναι μεταξύ αυτού του σχεδίου, ίσως με κάποιες ισορροπημένες διαφοροποιήσεις και του μη σχεδίου», δήλωσε ο ντε Σότο.

Ερχονται οι Αμερικανοί...

Στο μεταξύ, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, φθάνει στην Κύπρο την προσεχή Πέμπτη για επαφές με τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τ. Γουέστον θα γίνει δεκτός την Παρασκευή το πρωί από τον Γλαύκο Κληρίδη και θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να συναντηθεί και με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Τ. Γουέστον πιθανόν να αναχωρήσει από την Κύπρο το Σάββατο.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, φαίνεται να μην έχει ακόμα αποφασίσει κατά πόσο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νησί αυτή την περίοδο. Εάν το πράξει, η επίσκεψη ενδεχομένως να γίνει την προσεχή βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ