Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΥΡΩ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΗΡΕΜΙΑ: «Τα Βαλκάνια αποτελούν μια από τις "κύριες προτεραιότητες" της ελληνικής προεδρίας, η οποία διοργανώνει διάσκεψη κορυφής (21 Ιουνίου), με τις ηγεσίες των βαλκανικών χωρών ευθύς μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, με την πρόθεση να ξεκινήσει από εκεί μια "Διαδικασία Ευρωπαϊκής Ενταξης/ Η διαδικασία της Θεσσαλονίκης". Η ελληνική προεδρία διαπιστώνει πως μολονότι έχει σημειωθεί "σοβαρή πρόοδος στην περιοχή" η κατάσταση είναι πάντοτε "εύθραυστη"...». (Στ. Ευσταθιάδης -ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ).

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: «Η επίσκεψη αυτή (σ.σ. του Γ. Παπανδρέου στα Δυτ. Βαλκάνια) εγγράφεται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας, με βασικό πολιτικό στόχο, όπως σας είπα, να αποσταλεί ένα μήνυμα υποστήριξης της προσπάθειας των χωρών αυτών, ένα μήνυμα ότι οι χώρες της περιοχής έχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον, υπό τη βασική βέβαια προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στο εσωτερικό τους» (Παν. Μπεγλίτης -Εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΞ -ΝΕΤ).

«ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ»: «Προβληματίζεται έντονα η κυβέρνηση από τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αφορμή τις Συνόδους Κορυφής και τα Συμβούλια Υπουργών, που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, λόγω της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση... Στόχος δεν είναι να αποτραπούν εντελώς οι εκδηλώσεις, αλλά να περιοριστούν σε ένα πλαίσιο τέτοιο που δε θα συνιστά πολιτικό θέμα» (Γ. Χρ. Παπαχρήστος -ΝΕΑ).

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ: «Η στάση αυτή (σ.σ. της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον πόλεμο του Ιράκ), θυμίζει πολύ το "απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο" ή τη συμπαθή στρουθοκάμηλο. Διότι μια κυβέρνηση που φιλοδοξεί να είναι στο κέντρο και των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων, είναι λίγο αντιφατικό να αποφεύγει το "πρώτο θέμα". Επίσης, είναι αντιφατικό μια κυβέρνηση που υποστηρίζει την ενδυνάμωση του πολιτικού ρόλου της Ευρώπης, να επιδιώκει στην πράξη την κατάργησή του» (Ειρήνη Καρανασοπούλου -ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ