Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Φοβούνται πιέσεις από ΗΠΑ - Βρετανία...

Εντονότατες πιέσεις, κυρίως από την πλευρά της Βρετανίας, αναμένεται να ασκηθούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, στην περίοδο έως τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Το ΡΙΚ, επικαλούμενο διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, μετέδωσε ότι θα επιχειρηθεί να στηθούν διάφορες τρικλοποδιές, με κύρια επιδίωξη την αποδοχή και υπογραφή του ιδρυτικού εγγράφου ως έχει, ή με ελάχιστες και δευτερεύουσες αλλαγές.

Η Αθήνα, σύμφωνα με το ΡΙΚ, εκτιμά ότι μια τέτοια προσπάθεια ενδεχομένως να τινάξει στον αέρα την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και εμφανίζεται, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα, προκειμένου να αποτρέψει τέτοιες εξελίξεις, φτάνοντας ακόμα και έως την ανοιχτή σύγκρουση.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι Αμερικανοί παρόλο που αποδέχονται πως ο χρόνος δεν επαρκεί για τέτοιου είδους μεγάλες αποφάσεις, φαίνεται να πιέζουν και αυτοί για αποδοχή της ιδρυτικής συμφωνίας το συντομότερο.

Ενδεικτικές των αμερικανικών προθέσεων είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες ο δεύτερος στην ιεραρχία του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος από το Λονδίνο κάλεσε την ΕΕ να δεχτεί ανάμεσα στα κράτη-μέλη της την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι μια άλλη επιλογή είναι «αδιανόητη».

«Η ιστορία δείχνει ότι μια Ευρωπαϊκή Ενωση που θα αποδεχτεί την Τουρκία θα είναι πολύ πιο ισχυρή, πιο σίγουρη και πιο πλούσια από την άποψη της ποικιλίας, την οποία δεν έχει σήμερα», δήλωσε ο Γούλφοβιτς στην ομιλία του στο IISS (Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών).

«Η άλλη πιθανή επιλογή, αυτή του αποκλεισμού, είναι πραγματικά αδιανόητη», δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Και δεν μπορούμε να πούμε σε ποιο σημείο είναι κρίσιμη αυτή η στιγμή», υπογράμμισε ο Γούλφοβιτς αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, που θα πρέπει να προσεγγίσει κυρίως το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας στις 12 και 13 του Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη.

«Είναι μια μεγάλη τύχη για το ΝΑΤΟ και τη Δύση, καθώς επίσης και για τον κόσμο, το ότι η Τουρκία, ένας από τους πλέον σίγουρους και σημαντικούς συμμάχους, κατέχει ένα από τα πλέον στρατηγικά σημεία του κόσμου», τόνισε.

Ο Γούλφοβιτς, που έφτασε χτες στην τουρκική πρωτεύουσα, θα προσπαθήσει να πείσει την Αγκυρα να δώσει στις ΗΠΑ την πρόσβαση σε βάσεις στην Τουρκία, που θα βρίσκονται κοντά στη συνοριακή ζώνη με το Ιράκ, σε περίπτωση επίθεσης μεγάλου εύρους κατά της χώρας αυτής. Σε αντάλλαγμα, θα μπορούσε να προτείνει στους Τούρκους οικονομική βοήθεια 700-800 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο πολυετούς βοήθειας που θα ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα(;) η απάντηση Ντενκτάς

Στο μεταξύ, η απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη δεύτερη επιστολή Ανάν ίσως να επιδοθεί σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών και Αμυνας του ψευδοκράτους, Τακσίν Ερτορούρογλου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας διεξάγονταν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα, για το πώς η τουρκοκυπριακή πλευρά θα τοποθετηθεί στην επιστολή Ανάν και ποιους χειρισμούς θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.

Ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκιούν, ο οποίος συμμετείχε στις συσκέψεις, μετέβη το απόγευμα στα Κατεχόμενα, για να συζητήσει τις εξελίξεις με την ψευδοκυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψυχρολουσία από την Αγκυρα(2002-12-20 00:00:00.0)
Ξανά εκ του σύνεγγυς συνομιλίες(2002-12-07 00:00:00.0)
Αναμένεται η απάντηση στην επιστολή Ανάν(2002-12-05 00:00:00.0)
«Ηξεις - αφήξεις» για τις διαπραγματεύσεις(2002-11-29 00:00:00.0)
Ποικίλλουν οι αντιδράσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων(2002-11-21 00:00:00.0)
Ξεκινά ο τέταρτος γύρος(2000-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ