Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Λαϊκή αντίσταση στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα με θέμα «Διεύρυνση του ΝΑΤΟ - επιπτώσεις στη χώρα μας, στην ευρύτερη περιοχή και στην Παγκόσμια Ειρήνη»

Μια διαρκής αντεπίθεση, με σαφή προσανατολισμό ρήξης και σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό, πρέπει να αποτελέσει την απάντηση των λαϊκών κινημάτων, στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν, μέσα από τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους, όσοι συμμετείχαν το προηγούμενο Σάββατο στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με θέμα: «Διεύρυνση του ΝΑΤΟ - Επιπτώσεις στη χώρα μας, στην ευρύτερη περιοχή και στην παγκόσμια ειρήνη».

Στην εκδήλωση που «φιλοξενήθηκε» στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Ι. Δρακόπουλος», έγιναν σημαντικότατες αναλύσεις για τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις των κυβερνήσεων των κρατών - μελών του, για επέκταση των ορίων δράσης του δολοφονικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευαγ. Μαχαίρας.

Αμέσως, μετά το λόγο πήρε εκ μέρους της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα» Αν. Κακαράς αρχιπλοίαρχος ε.α., ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Κύριος στόχος του ΝΑΤΟ, είναι ο έλεγχος των πηγών ενέργειας και των δρόμων ροής των φυσικών πόρων». Δεύτερος, στόχος, τόνισε ο ίδιος, είναι «ο απόλυτος έλεγχος των κυβερνήσεων και κυρίως των λαών». Παράλληλα, ο Αν. Κακαράς, επισήμανε ότι νέα θεσμοθετημένη αποστολή του ΝΑΤΟ, είναι η «αντιμετώπιση "ασύμμετρων απειλών" και κύρια της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών, εκείνων των τρομοκρατών που ο Αμερικάνος πρόεδρος και οι σύμμαχοί του θεωρούν και βαφτίζουν ως τέτοιους».

«Η διεύρυνση - επέκταση του ΝΑΤΟ, με την ένταξη νέων χωρών, εκτός από επιχείρηση επιβολής της "νέας τάξης" είναι και μια γιγαντιαία επιχείρηση οικονομικού περιεχομένου», επισήμανε ο δεύτερος κεντρικός ομιλητής της Ημερίδας αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ν. Φωτιάδης. Αυτό, σημαίνει υπογράμμισε ότι «οι χώρες που θα ενταχθούν πρέπει να εκσυγχρονίσουν το οπλοστάσιό τους και να αποκτήσουν όπλα ΝΑΤΟικών προδιαγραφών», έτσι πρόσθεσε: «Οι Αμερικάνοι και οι άλλες κυρίαρχες δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα φορτώσουν στις πλάτες των λαών αυτών το κόστος της επικυριαρχίας τους»...

Μεταξύ άλλων σημαντικές παρεμβάσεις στην Ημερίδα έκαναν ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης, ο Δ. Δήμου στρατηγός ε.α., ο Θ. Βέννης επίτιμος αντιναύαρχος, ο Μιχάλης Βαρδάνης αντιστράτηγος ε.α., οι καθηγητές πανεπιστημίου Β. Φίλιας και Στ. Κουνιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ