Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν κρύβεται η ανησυχία...

Υπό την ασφυκτική αμερικανική πίεση οι Eυρωπαίοι καλούνται να προσφέρουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχοντας προσδεθεί απολύτως στο αμερικανικό άρμα, προσφέρει τα πάντα στην Αγκυρα, προκειμένου να εξασφαλίσει την ένταξη της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ.

Η ανησυχία για τον τρόπο που θα αντιδράσει η Τουρκία στην περίπτωση που δε λάβει ικανοποιητική απάντηση στο αίτημά της για καθορισμό ημερομηνίας, οδηγεί σήμερα τον υπουργό Eξωτερικών Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα. Εκεί ο υπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με την ηγεσία της χώρας, αλλά και με τον Aμερικανό υφυπουργό Eξωτερικών Γκρόσμαν, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στην Αγκυρα.

Οι ανησυχίες της Αθήνας πολλαπλασιάζονται καθώς έχει λάβει σαφή μηνύματα από τους Ευρωπαίους εταίρους (Γερμανούς) ότι το τουρκικό αίτημα για ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί στην Κοπεγχάγη. Το περισσότερο που μπορεί να προσφερθεί στην Τουρκία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι «ημερομηνία για την ημερομηνία». Δηλαδή, να ανακοινωθεί η ημερομηνία κατά την οποία οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν αν και πότε η Τουρκία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια στάση από την πλευρά της ΕΕ δε θα ικανοποιήσει την Τουρκία, έστω κι αν συνοδεύεται από σημαντικές οικονομικές προσφορές τόσο προς την Αγκυρα, όσο και προς το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με απόρρητο τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, οι Γερμανοί αναζητούν τρόπους οικονομικής βοήθειας προς το ψευδοκράτος, η οποία θα διοχετεύεται χωρίς τη μεσολάβηση της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου, στην περίπτωση που δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα μέχρι την Κοπεγχάγη.

Η ελληνική κυβέρνηση, αν και δεν πιστεύει ότι υπάρχουν ελπίδες για υιοθέτηση συμφωνίας για την επίλυση του Κυπριακού πριν τη Σύνοδο Κορυφής, εμφανίζεται έτοιμη να διαπραγματευτεί για τα «πάντα». Χτες ο πρωθυπουργός ζήτησε «να αξιοποιήσουμε το χρόνο για να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων - μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο Πρόεδρο Χόρχε Σαμπάιο, ο οποίος επισκέφτηκε επίσημα την Αθήνα - αν υπάρχει χρόνος επίλυσης του Κυπριακού πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι ο χρόνος είναι λίγος, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει πως πρέπει να γίνει προσπάθεια και μπορούν να συνεχιστούν οι συζητήσεις και μετά την Κοπεγχάγη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ