Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Διαζύγιο» με την πραγματικότητα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των άλλων είπε: «Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ εδώ και πολύ καιρό γλιστράει ολοένα και περισσότερο σε μια εθνικίζουσα λογική. Το ΚΚΕ θέλει να είναι κόμμα της εργατικής τάξης. Ομως στην Κύπρο βλέπει μόνο Ελληνες και Τούρκους. Εκεί δε βλέπει πλούσιους και φτωχούς. Δε βλέπει εργάτες και εργοδότες. Δε βλέπει συντηρητικά και προοδευτικά κόμματα». Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντόπουλος, ως θεματοφύλακας του μαρξισμού, συμπλήρωσε: «Αυτή η ανάλυση συνιστά διαζύγιο του ΚΚΕ από τη μαρξιστική ανάλυση»..!

Ας αρχίσουμε από τα «διαδικαστικά». Πάει πολύ, λοιπόν, να εγκαλεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ για «εθνικίζουσα λογική» το ΚΚΕ όταν ακόμη είναι νωπές οι μνήμες από τα συλλαλητήρια του 1992. Τότε που το ΚΚΕ, μόνο του, κόντρα σε όλα τα ρεύματα δήλωνε την αντίθεσή του στην εθνικιστική υστερία για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατία της Μακεδονίας, εισπράττοντας λοιδορίες και απειλές. Τότε που η ηγεσία του ΣΥΝ συμμετείχε στην εθνικιστική υστερία και δήλωνε από το χώρο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης: «Είμαστε όλοι εδώ, πλην... Λακεδαιμονίων».

Οσον αφορά στην ουσία, η τοποθέτηση του κ. Κωνσταντόπουλου επιβεβαιώνει γιατί δεν πρέπει να μιλάει κανείς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Οπως είναι γνωστό, ο ΣΥΝ συντάχθηκε με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία υπέρ του «σχεδίου Ανάν» όχι απλώς ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης, αλλά και ως βάση συμφωνίας. Ακόμη και για τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές αυτού του σχεδίου, το μόρφωμα που θα προκύψει από την εφαρμογή του, θα ενισχύει τα δύο «συστατικά κράτη», δηλαδή θα νομιμοποιεί το χωρισμό της Κύπρου σε ένα ελληνικό και σε ένα τουρκικό κράτος.

Και ενώ με το «σχέδιο Ανάν», το οποίο υποστηρίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος, έχουμε τον πιο σαφή διαχωρισμό του κυπριακού λαού σε Ελληνες και Τούρκους, ο ίδιος κατηγορεί το ΚΚΕ γιατί επιμένει για μια λύση που θα δίνει το δικαίωμα σε όλους τους κατοίκους του νησιού να ζουν κάτω από την κοινή στέγη της Κυπριακής Δημοκρατίας και να είναι πολίτες της, ανεξαρτήτως της εθνικής τους προέλευσης...

Τέλος, θα πρέπει να αποδώσουμε στη «μαρξιστική ανάλυση» του ΣΥΝ την υποστήριξη ενός σχεδίου το οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των δύο «συστατικών κρατών» η λύση θα δίνεται από τους δύο «αλλοδαπούς πολίτες», μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου... Εδώ έχουμε ένα πραγματικό διαζύγιο του κ. Κωνσταντόπουλου με την πραγματικότητα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι μόνος του ο πρόεδρος του ΣΥΝ σ' αυτή την εκστρατεία συκοφάντησης του ΚΚΕ με αφορμή τη δημοσιοποίηση των θέσεων του Κόμματος επί του «σχεδίου Ανάν» και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Εχει και ΣΥΝεταίρους.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ