Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι αγρότες της Ροδόπης απέκλεισαν χτες με τα τρακτέρ τους το επαρχιακό οδικό δίκτυο Κομοτηνής - Ξάνθης, διεκδικώντας ν' αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από χαλάζι- βροχοπτώσεις

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν χτες από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1μμ βαμβακοπαραγωγοί του νομού, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να μην παραλαμβάνουν τα εκκοκκιστήρια όλη την ποσότητα του βαμβακιού που έχει παραχθεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστραφεί η μη επιλέξιμη παραγωγή. Ακόμη κατήγγειλαν το υπουργείο και την κυβέρνηση, γιατί ζητούν από πολλούς παραγωγούς να επιστρέψουν χρήματα από τις επιδοτήσεις, με το αιτιολογικό ότι μόνο ένα μέρος από την περσινή τους παραγωγή κρίθηκε επιλέξιμο.

Στη διάρκεια της κατάληψης οι αγρότες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον οποίο διαβίβασαν τα αιτήματά τους. Η απάντηση ήταν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για παραλαβή μόνο 297 κιλών ανά στρέμμα παραμένει και ότι τα εκκοκκιστήρια δεν παραλαμβάνουν το μη επιλέξιμο βαμβάκι. Σε συσκέψεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες στους κατά τόπους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

Στο μεταξύ οι αγρότες της Ροδόπης απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους για πολλές ώρες το επαρχιακό οδικό δίκτυο Κομοτηνής - Ξάνθης, διεκδικώντας την τάχιστη αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν από το χαλάζι και τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Πρόκειται κυρίως για τα χωριά Καλλίστη, Πόρπη, Γλυκονέρι και Σάλπη, των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε κατά 80%, καθώς το βαμβάκι παραμένει ασυγκόμιστο και μέρα με τη μέρα χάνει βάρος και ποιότητα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ν. Καλλίστης Στ. Χρηστίδης τονίζει ότι η κινητοποίηση αυτή αποτελεί την απαρχή νέων αγροτικών αγώνων και ζητάει από τους παραγωγούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα. «Από τα 7.500 στρέμματα του χωριού μας τα 5.000 έχουν καταστραφεί, λέει. Για το χαλάζι που έπεσε το καλοκαίρι δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη οι καταστάσεις μετά την καταγραφή που έγινε. Οι περισσότερες οικογένειες βρίσκονται στα όρια της οικονομικής καταστροφής και φοβούμαστε ότι θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρις ότου εισπράξουμε τα χρήματα της αποζημίωσης. Για το λόγο αυτό πρέπει να αντιδράσουμε».

Σημειώνεται ότι από χτες άρχισε η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύξησε την εισφορά ο ΕΛΓΑ(2004-10-02 00:00:00.0)
Τα ίδια προβλήματα(2003-03-28 00:00:00.0)
Οι πρώτες αντιδράσεις στη Λάρισα(2003-03-20 00:00:00.0)
Κατευθυνόμενες ...«ουρές»(2002-12-18 00:00:00.0)
Στο τέλος ξυρίζουν το ...βαμβακοπαραγωγό(2002-10-23 00:00:00.0)
Κάλεσμα αντίστασης(2002-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ