Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Αύξησε την εισφορά ο ΕΛΓΑ

Μεγαλύτερες εισφορές θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί για τον ΕΛΓΑ. Από τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της δήλωσης καλλιέργειας στο βαμβάκι, αποδεικνύεται πόσο φοροεισπρακτικό είναι το νέο σύστημα, που από το 2005 μεθοδεύεται να γίνει πράξη σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Για την περσινή παραγωγή η ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ υπολογίστηκε για το βαμβάκι με βάση τον αριθμό των επιλέξιμων στρεμμάτων, όπου η επιλέξιμη παραγωγή πολλαπλασιάστηκε επί 0,77 (που ήταν υποτίθεται η τιμή της τελευταίας πενταετίας στο βαμβάκι) επί 2,5%. Φέτος η τιμή υπολογισμού της εισφοράς στο βαμβάκι ανέβηκε στα 0,87 λεπτά και ο υπόλοιπος τύπος υπολογισμού παραμένει ως έχει. Αυτό όμως για παράδειγμα σημαίνει πως αν η επιλέξιμη παραγωγή για έναν βαμβακοπαραγωγό είναι 305 κιλά το στρέμμα, τότε θα κληθεί να πληρώσει φέτος εισφορά 6,63 ευρώ το στρέμμα ή 7,5 δρχ το κιλό. Με βάση το περσινό τιμολόγιο θα πλήρωνε 6,5 δρχ το κιλό. Ενας βαμβακοπαραγωγός με 100 στρέμματα καλείται να πληρώσει 663 ευρώ εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, δηλαδή 76 ευρώ περισσότερα από όσα θα πλήρωνε με τον περσινό συντελεστή υπολογισμού. Με άλλα λόγια οι βαμβακοπαραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 1 δισ δρχ περίπου παραπάνω από την αύξηση της τιμής στο βαμβάκι κατά 0,10 ευρώ στο συντελεστή υπολογισμού της εισφοράς του ΕΛΓΑ.

Τη νέα αυτή αυξημένη εισφορά οι βαμβακοπαραγωγοί καλούνται να τη δεχτούν υποχρεωτικά και εκβιαστικά, όπως και πέρσι. Στα εκκοκκιστήρια θα τους περιμένουν υπάλληλοι του ΕΛΓΑ που θα συμπληρώνουν τα έντυπα της δήλωσης καλλιέργειας, τα όποια «πάνε πακέτο» μαζί με τις καρτέλες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το θέμα όμως είναι πως με τη δήλωση καλλιέργειας, η εκάστοτε διοίκηση του ΕΛΓΑ ή ο εκάστοτε υπουργός Γεωργίας θα μπορούν να αναπροσαρμόζουν την ασφαλιστική εισφορά κάθε χρόνο προς τα πάνω. Κι αν δεν τους βολεύει η τιμή, όπως για παράδειγμα φέτος, θα μπορούν να αναπροσαρμόζουν το συντελεστή. Δηλαδή ο συντελεστής του 2,5% θα μπορεί να γίνει 3% κι ούτω καθεξής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ