Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Κατευθυνόμενες ... «ουρές»

Αυθαίρετη εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα εκκοκκιστήρια

ICON

Λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των εκκοκκιστηρίων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προχώρησε σε νέες «δόλιες» αποφάσεις, που θα αποβούν μοιραία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, καθώς και των συνεταιριστικών και μικρών εκκοκκιστηρίων.

Χτες, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε άλλη μια «πονηρή» και αυθαίρετη εγκύκλιο, όπου αναφέρεται πως στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις που διατηρούν αποθέματα σύσπορου βαμβακιού μεγαλύτερα της ημερήσιας δυναμικότητας εκκόκκισης, θα διακόπτονται άμεσα οι παραλαβές μέχρι την εκκόκκισή τους και θα διενεργείται ισοζύγιο. Ομως, η πραγματικότητα λέει πως τα εκκοκκιστήρια μπορούν να παραλαμβάνουν και να αποθηκεύουν όσες ποσότητες μπορούν, αφού ελεγχθούν από τα όργανα του ΟΠΕΚΕΠΕ στις εισόδους τους. Ενώ η εκκόκκιση γίνεται στη συνέχεια με ρυθμούς που δε σχετίζονται με τον όγκο των παραδόσεων, αλλά με τη δυναμικότητα απόδοσης των μηχανών.

Ομως, τα ερωτήματα που προκαλούνται μετά και τη χτεσινή εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι: Τι επιδιώκεται τελικά να γίνει, να μην προλάβουν να παραδώσουν οι βαμβακοπαραγωγοί τα επιλέξιμα βαμβάκια μέχρι τις 31/12 και να μείνει και επιλέξιμη παραγωγή απ' έξω; `Η, μήπως, επιδιώκεται να βγουν κάποια εκκοκκιστήρια εκτός «παιχνιδιού» και να μην παραλαμβάνουν πολύ βαμβάκι, προκειμένου κάποια άλλα εκκοκκιστήρια μεγαλύτερης δυναμικότητας εκκόκκισης να αρπάξουν το υπάρχον επιλέξιμο βαμβάκι, χωρίς να δίνουν κάπως καλύτερες τιμές;

Γιατί, το τελευταίο διάστημα, κάποια εκκοκκιστήρια που έκαναν μεγάλους προκαθορισμούς, προκειμένου να ...κονομήσουν κι άλλο με βάση τα όσα τους παρέχει ο κοινοτικός κανονισμός, εξαναγκάστηκαν να ανεβάσουν τις τιμές. Αλλά αυτό δεν το έκαναν για το καλό των βαμβακοπαραγωγών. Το έκαναν για να αποφύγουν τα ευρωπρόστιμα και τη χασούρα, αν δε συμπληρώσουν τις ποσότητες που δήλωσαν στους προκαθορισμούς τους. Και χτες, όλως τυχαίως... βγήκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να επιβάλει κλείσιμο των εκκοκκιστηρίων, που θα παραλαμβάνουν ημερησίως μεγαλύτερες ποσότητες βαμβακιού από αυτές που μπορούν να εκκοκκίσουν.

Τελικά, ποιος θα ωφεληθεί από αυτήν τη νέα «διαταγή»: Οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί ή οι μεγαλοεκκοκκιστές; Και γιατί, σήμερα, τουλάχιστον τρία εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας, από τα οποία το ένα είναι συνεταιριστικό, καλούνται να κλείσουν;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ