Ο εκτοπισμός των ελληνικών εμπορευμάτων από ξένα, τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές, εκτίναξαν στα ύψη το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (αυξήθηκε κατά 673,1 εκατ. ευρώ ή 11,7%) στο δεκάμηνο του 2002
Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (όπως φαίνονται στον πίνακα) προκύπτει ότι στην περίοδο του δεκαμήνου Γενάρης-Οκτώβρης 2002 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 11,7% ή 673 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 6.402,6 εκατ. ευρώ από 5.729,5 εκατ. ευρώ το περσινό δεκάμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (αυξήθηκε κατά 4% ή 718,7 εκατ. ευρώ) όσο και στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων (μειώθηκε κατά 18% ή 1.024 εκατ. ευρώ).
Διαβάζοντας τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, βλέπουμε ότι η χειροτέρευση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στην υποκατάσταση των ελληνικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και τις αγορές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, ενώ η δαπάνη για εισαγωγές ξένων εμπορευμάτων μειώθηκε κατά 1,4%, οι εισπράξεις από τις εξαγωγές ελληνικών εμπορευμάτων μειώθηκαν κατά 11,3%!
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η σημαντική εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών, κυρίως για την αγορά ελληνικών ομολόγων και δευτερευόντως για την αγορά μετοχών που παρατηρήθηκε στο δεκάμηνο Γενάρης-Οκτώβρης 2002 (κάποιοι θησαυρίζουν από τη διόγκωση του δημόσιου χρέους). Η Τράπεζα της Ελλάδας σχολιάζει την εξέλιξη αυτή σαν «αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας με την οποία οι επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές».