Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Δραματική επιδείνωση

Ο εκτοπισμός των ελληνικών εμπορευμάτων από ξένα, τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές, εκτίναξαν στα ύψη το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (αυξήθηκε κατά 673,1 εκατ. ευρώ ή 11,7%) στο δεκάμηνο του 2002

Νέο άλμα έκαναν τον μήνα Οκτώβρη τα ελλείμματα του ισοζυγίου των κάθε είδους συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό, που οφείλονται κυρίως στο εμπορικό έλλειμμα (ταχύτερη αύξηση εισαγωγών από τις εξαγωγές). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (που απεικονίζει το κλείσιμο των κάθε είδους συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό) αυξήθηκε τον Οκτώβρη του 2002 κατά 35,5% και διαμορφώθηκε σε 1.035,6 εκατ. ευρώ έναντι 764,1 εκατ. ευρώ τον Οκτώβρη του 2001. Επιδείνωση παρουσίασαν τα ελλείμματα του ισοζυγίου και στο δεκάμηνο Γενάρης-Οκτώβρης 2002, γεγονός που αποτυπώνει την εντεινόμενη παραγωγική υποβάθμιση και ταυτόχρονα την αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό, σε μια περίοδο που οι κυβερνώντες δηλώνουν περήφανοι για τα μεγάλα «επιτεύγματα» της οικονομικής τους πολιτικής...

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (όπως φαίνονται στον πίνακα) προκύπτει ότι στην περίοδο του δεκαμήνου Γενάρης-Οκτώβρης 2002 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 11,7% ή 673 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 6.402,6 εκατ. ευρώ από 5.729,5 εκατ. ευρώ το περσινό δεκάμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (αυξήθηκε κατά 4% ή 718,7 εκατ. ευρώ) όσο και στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων (μειώθηκε κατά 18% ή 1.024 εκατ. ευρώ).

Διαβάζοντας τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, βλέπουμε ότι η χειροτέρευση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στην υποκατάσταση των ελληνικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και τις αγορές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, ενώ η δαπάνη για εισαγωγές ξένων εμπορευμάτων μειώθηκε κατά 1,4%, οι εισπράξεις από τις εξαγωγές ελληνικών εμπορευμάτων μειώθηκαν κατά 11,3%!

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η σημαντική εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών, κυρίως για την αγορά ελληνικών ομολόγων και δευτερευόντως για την αγορά μετοχών που παρατηρήθηκε στο δεκάμηνο Γενάρης-Οκτώβρης 2002 (κάποιοι θησαυρίζουν από τη διόγκωση του δημόσιου χρέους). Η Τράπεζα της Ελλάδας σχολιάζει την εξέλιξη αυτή σαν «αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας με την οποία οι επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ