Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
3ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Δικομματικός καυγάς για τις περικοπές

Κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των διαφόρων κοινοτικών ελέγχων έχει μπει η εκτέλεση του Γ΄ ΚΠΣ, γεγονός που εντείνει τις τριβές ανάμεσα σε διάφορες πλευρές της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολιτικών εκπροσώπων τους. Παρέμβαση στο θέμα έκανε για μια ακόμα φορά χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρ. Πάχτας. Στην προσπάθειά του να αποσείσει τη συνολική κυβερνητική ευθύνη για το βαθμό απορρόφησης αλλά και την ευθύνη που διάφορες πλευρές αποδίδουν και στον ίδιο προσωπικά, διαμήνυε πως «ο κίνδυνος απώλειας πόρων δεν έχει να κάνει με το ρυθμό απορρόφησης όπως σκόπιμα καλλιεργείται από την αξιωματική αντιπολίτευση». Αντίθετα, πρόσθεσε, «η ευθύνη είναι πιο αυξημένη, επειδή ακριβώς συνδέεται με υπαρκτούς κινδύνους που διατρέχουμε από αστοχίες στην επίτευξη των στόχων, στον προϋπολογισμό, το χρονοδιάγραμμα, τη μη τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία». Είναι φανερό το γεγονός ότι η ηγεσία της ΝΔ στην προσπάθειά της να κερδίσει πόντους ανάμεσα στα διάφορα κέντρα της οικονομικής ολιγαρχίας κάνει λόγο, απλά και μόνο, για την προβληματική «απορροφητικότητα», για τους ρυθμούς της οποίας θα μπορούσε να κατηγορήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Αυτή η συγκεκριμένη τακτική δίνει στην ηγεσία της ΝΔ τη δυνατότητα να αφήσει στο απυρόβλητο της κριτικής που διατυπώνει όλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες που εμπλέκονται με το ΚΠΣ, και κυρίως να αφήσει έξω από κάθε κριτική αναφορά την εφαρμοζόμενη πολιτική από την ΕΕ, τα επιλεγμένα έργα που εντάσσονται στο ΚΠΣ κλπ.

Στην πραγματικότητα, διαφορές επί της ουσίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ηγεσία της ΝΔ ούτε υπάρχουν ούτε και προκύπτουν από τις επίσημες δηλώσεις των στελεχών τους. Υπαρκτό ζήτημα και για τα δυο αυτά κόμματα είναι η δρομολογημένη καρατόμηση πόρων από την ΕΕ, που με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε πρόσχημα και αφορμή.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες ο Χρ. Πάχτας, το ποσοστό απορρόφησης του Γ΄ ΚΠΣ μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη 2002 έφτανε συνολικά σε 17,3%. Τα υπουργεία είχαν «απορροφήσει» το 19,4% των σχετικών πόρων έναντι ποσοστού 13,2% των Περιφερειών της χώρας.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών συνομολόγησε και νέο δάνειο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση, αυτή τη φορά, των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για ακόμη 500 εκατ. ευρώ που θα πάνε για τη «βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος της Αθήνας και στην υλοποίηση έργων υποδομής σε περιφέρειες της χώρας». Το δάνειο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι μέρος της συνολικής έγκρισης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ