Πέμπτη 8 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Κάλεσμα αντίστασης

Το «μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο», λέει σε κάλεσμά του προς τους βαμβακοπαραγωγούς ο Δ.Πολύζος

Κάλεσμα αγώνα στους βαμβακοπαραγωγούς απευθύνει με επιστολή - κάλεσμά του ο Δ. Πολύζος, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, επισημαίνοντας ότι «το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο». Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωση καταγγέλλει την επιχείρηση της κυβέρνησης να παραπλανήσει τους βαμβακοπαραγωγούς, χαρακτηρίζοντας εγκληματική την πολιτική της. Στο κάλεσμα τονίζεται:

«Τελικά, μετά την ανακοίνωση επιστροφής συνυπευθυνότητας 8,5 και 12,5 δραχμές ανά κιλό βαμβακιού, το "αστροπελέκι" μάς το 'ριξε κατακέφαλα η κυβέρνηση και η ΕΕ, αδιαφορώντας, πλήρως, για την επιβίωσή μας και εμπαίζοντάς μας ασύστολα ότι δήθεν θα μεριμνήσει για την ενίσχυσή μας από εθνικούς πόρους.

Επειδή, όμως, το "μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο", οφείλουμε να ξαναθυμίσουμε ορισμένα πράγματα, για να επανέλθουν στη μνήμη όλων μας και να γνωρίζουν οι πάντες ποιοι είναι οι πραγματικά υπεύθυνοι και πως "πριόνισαν", σιγά - σιγά, το "κορμί" της αγροτιάς.

  • Η κυβέρνηση είναι εκείνη που υπέγραψε αυτόν τον απαράδεκτο και καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι με την ΕΕ.
  • Η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας υποσχόταν δημόσια, ξανά και ξανά, ότι το βαμβάκι θα έχει μια τιμή, ότι δε θα υπάρξουν επιλέξιμα και μη επιλέξιμα και ότι δε θα υπάρχουν δύο τιμές, ότι θα επιστραφούν 50 δραχμές ανά κιλό κ.ά.
  • Το υπουργείο Γεωργίας είναι εκείνο που ξαφνικά κι ενώ είχε αρχίσει η εκκοκκιστική περίοδος, "εφεύρε" επιλέξιμα και μη επιλέξιμα βαμβάκια.
  • Που απαγόρευσε στα εκκοκκιστήρια να παραλάβουν μη επιλέξιμα βαμβάκια και κρατούσε ομήρους τους βαμβακοπαραγωγούς.
  • Που επέτρεψε τις παραλαβές μη επιλέξιμων το Γενάρη μήνα, αλλά χωρίς να επιτρέπει ούτε να δώσουν τα εκκοκκιστήρια τιμές στους παραγωγούς, ούτε να πληρώσουν, έστω, την εμπορική τιμή, ούτε να πουλήσουν το εκκοκκισμένο βαμβάκι που παρήγαγαν.
  • Που επέτρεψε πώληση εκκοκκισμένου βαμβακιού, Μάιο μήνα και τιμολόγηση μη επιλέξιμων μετά από επτά μήνες απαράδεκτη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα οι τιμές εκκοκκισμένου στη διεθνή αγορά να κατρακυλήσουν τα περιθώρια όλων των εκκοκκιστηρίων να στενέψουν ασφυκτικά, γι' αυτό και αναγκάστηκαν να δώσουν εμπορική τιμή 80 - 82 δραχμές το κιλό.

Τις συνέπειες της αλλοπρόσαλλης και εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης τις πλήρωσαν και οι αγρότες μας ακριβά, αλλά και η Ενωσή μας, η οποία στην προσπάθειά της να ενισχύσει τους παραγωγούς, ζημίωσε κοστολογικά, περί τις 20 δρχ το κιλό στα μη επιλέξιμα.

Συνάδελφοι βαμβακοπαραγωγοί,

Ολοι εμείς, οι αγρότες της Ελλάδας, δεν είμαστε ούτε εφοπλιστές, ούτε Βαρδινογιάννηδες, ούτε Λάτσηδες. Είμαστε η τάξη που με τον ιδρώτα μας και το αίμα μας σε καύσωνα, βροχή, χαλάζι, παγετό, χιόνι, παλεύουμε για τον επιούσιο και την επιβίωσή μας.

Δεν έχουμε, πλέον, ψευδαισθήσεις. Η θ΄ αγωνιστούμε ή θα πεθάνουμε και ας καταλάβουν πια οι υπαίτιοι ότι από τώρα και πέρα θα μας έχουν συνεχώς απέναντι με διεκδικήσεις, αγωνιστικότητα και μνήμη, γιατί έχουν άδικο και έχουμε μεγάλο και αβάσταχτο δίκιο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ