Πέμπτη 8 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Προσπάθεια σύγχυσης και παραπληροφόρησης

Θολό τοπίο επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, για το χαρακτήρα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Ετσι, ενώ την προηγούμενη βδομάδα, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκης με τον πρωθυπουργό για το θέμα αυτό, δήλωσε ότι «συζητήσαμε για τη χρηματοδότηση της φορολογικής μεταρρύθμισης», δήλωση η οποία παραπέμπει σε λήψη φοροεισπρακτικών μέτρων, ανώτερος παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χτες ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα μέτρο στην έμμεση φορολογία. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ, αλλά ούτε των ειδικών φόρων κατανάλωσης, δηλαδή των φόρων στα πετρελαιοειδή, τα οινοπνευματώδη ποτά και τα καπνικά προϊόντα. Οπως, επίσης, προκύπτει από δηλώσεις του ίδιου πολιτικού παράγοντα, μετατίθενται στο βάθος του χρόνου και η εξαγγελία των μέτρων που αφορά την ακίνητη περιουσία. Οσο για το θέμα του ύψους του αφορολόγητου ορίου (ο μαϊντανός που θα καλύψει τις αντιλαϊκές επιλογές), μάλλον η όποια αύξηση θα είναι περιορισμένη. Παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι μια αύξηση του αφορολόγητου στα 3.400.000 δραχμές θα έχει ένα δημοσιονομικό κόστος 200 δισ. δραχμές, ποσό απαγορευτικό για τη σημερινή συγκυρία...

Για τα θέματα αυτά πραγματοποιήθηκε χτες και νέα σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκη και του υφυπουργού Οικονομίας Α.Φωτιάδη. Σύμφωνα με ανεπίσημες δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει ακόμα σε οριστικές προτάσεις. Γεγονός, πάντως, είναι ότι από το ίδιο το υπουργείο διοχετεύονται αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, καθώς η μια πηγή υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις έμμεσων φόρων, ενώ άλλη πηγή ισχυρίζεται ακριβώς το αντίθετο. Αυτό το πέπλο σκόνης που σκόπιμα διοχετεύεται, λογικά έχει σχέση με τις ισορροπίες που επιχειρεί να διατηρήσει η κυβέρνηση στη σημερινή πολιτική συγκυρία. Η προσπάθεια προώθησης των ούτως ή άλλως αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων, φαίνεται να προσκρούει σε δύο παράγοντες. Στην ιδιόμορφη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που διανύουμε αλλά και στην ανάκαμψη που επιχειρεί η κυβέρνηση με όχημα την τρομοκρατία. Αυτοί οι δύο λόγοι ίσως και να έχουν οδηγήσει σε επανασχεδιασμό των αρχικών επιλογών της κυβέρνησης, η οποία θα αναζητά μια πιο ευνοϊκή γι' αυτή συγκυρία που θα της επιτρέψει να ανακοινώσει τα επαχθή φορολογικά μέτρα.

Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να μεταθέτει προς τα πίσω το σύνολο των ιδιαίτερα επαχθών μέτρων για την ακίνητη περιουσία. Λόγος γίνεται για την επιβολή ΦΠΑ στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές, την πολύ μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, την επιβολή του φόρου κατοχής στα ακίνητα και την ενδεχόμενη μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων, στη λογική της αύξησης της εμπορευσιμότητας των ακινήτων, η οποία για τη χώρα μας, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, θεωρείται χαμηλή. Οπως επίσης σκιαγραφούν το άλλο πακέτο, αυτό των «δώρων» που προτίθεται να ανακοινώσει ο Σημίτης από το βήμα της ΔΕΘ, θα περιλαμβάνει μια μετριοπαθή αύξηση του αφορολόγητου ορίου και ενδεχομένως μια νέα μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας από το 40% στο 38%. Για την ενίσχυση του φιλολαϊκού προσώπου της κυβέρνησης, συζητούν και μέτρα για τις πολύτεκνες οικογένειες (με τρία παιδιά και άνω) και πιο πιθανή θεωρείται μια αύξηση της έκπτωσης του φόρου. Το μέτρο αυτό έχει το θετικό, ενώ είναι σχεδόν ασήμαντο δημοσιονομικό του κόστος (οι πολύτεκνες οικογένειες αποτελούν μόλις το 7% του συνόλου) έχει θετική απήχηση στην κοινή γνώμη.

Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, που μένει αναπάντητο είναι με ποιους τρόπους η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει όλες αυτές τις παρεμβάσεις. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη ότι η δημοσιονομική κατάσταση κάθε άλλο παρά καλή είναι. Γι' αυτό και τέτοια σενάρια δε γίνονται πιστευτά. Απλώς η κυβέρνηση, επιδιώκει να κρατήσει στη σκιά όλα εκείνα να μέτρα που θα πλήξουν τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ