Πέμπτη 8 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κέρδη εξαμήνου 78 δισ. δρχ.

Ακόμα 40 δισ. δρχ. για τη Γιούρομπανκ. Κύρια πηγή κερδοφορίας η πολιτική χαμηλών επιτοκίων για τις καταθέσεις και ληστρικών για τα δάνεια

Στα 78 δισεκατομμύρια δραχμές έφτασαν τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Παρά το γεγονός όμως ότι η κερδοφορία αυτή είναι από μόνη της ιδιαίτερα υψηλή έχει προκαλέσει γκρίνια τόσο στη διοίκηση της Τράπεζας, όσο και στους διάφορους παίχτες του Χρηματιστηρίου, επειδή τα κέρδη είναι μειωμένα κατά 50% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2001.

Η μείωση των κερδών, όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕ, οφείλεται «στην αρνητική συγκυρία των αγορών», στη ραγδαία πτώση, δηλαδή, των εσόδων από χρηματιστηριακές πράξεις, κάτι απόλυτα φυσικό, αφού η Σοφοκλέους και τα χρηματιστήρια γενικότερα κινούνται σε πτωτική τροχιά. Παρά ταύτα και σε αντίθεση με τα δεκάδες δισεκατομμύρια που έχασαν όλο αυτό το διάστημα απλοί «παίχτες» του Χρηματιστηρίου, η Εθνική από τις διάφορες χρηματιστηριακές συναλλαγές είχε έσοδα περί τα 24 δισεκατομμύρια δραχμές.

Η κερδοφορία της Εθνικής οφείλεται κύρια στις συναλλαγές της με το απλό κοινό και κύρια από το λεγόμενο «καθαρό επιτοκιακό επιτόκιο». Από τη διαφορά, δηλαδή, που υπάρχει ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων. Πρόκειται για τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, για τα ληστρικά για τις αποταμιεύσεις επιτόκια καταθέσεων και τα -επίσης- ληστρικά για τους πελάτες επιτόκια των διαφόρων ειδών δανείων προς τους πελάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα δάνεια που χορηγήθηκαν το πρώτο εξάμηνο προς επιχειρηματίες ήταν μειωμένα κατά 1,6%, ενώ αύξηση 13,9% παρουσίασαν τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, 10% των στεγαστικών δανείων και 9,4% των καταναλωτικών δανείων.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου ανακοίνωσε χτες και η Γιούρομπανκ - Εργασίας και τα οποία είναι της τάξης των 39,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, μειωμένα κατά 6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ