Η ομιλία του Π. Μαντά, μέλους της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ
Ο Π. Μαντάς, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ |
Σχολιάζοντας τα της πρόσφατης εκλογικής μάχης υπογράμμισε: «Με βάση τις εκτιμήσεις από την πρόσφατη εκλογική μάχη και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του κοινωνικού και οικονομικού κατεστημένου της χώρας, ολοκληρώνουν και αναπροσαρμόζουν τις τακτικές τους με στόχο τη συνολική πλέον εγκαθίδρυση του νεοφιλελεύθερου μεσαίωνα και της νεοταξικής βαρβαρότητας στη χώρα.
Το ΔΗΚΚΙ με αποφάσεις των οργάνων του από τον Νοέμβριο του 1997 έθεσε σαν πρόταση στρατηγικού χαρακτήρα για την ελληνική κοινωνία, τη συγκρότηση του προοδευτικού πατριωτικού αντινεοφιλελεύθερου κοινωνικοπολιτικού μετώπου που θα αποτελούσε το δεύτερο ισχυρό πόλο στην πολιτική ζωή, το αντίπαλο δέος απέναντι στο δικομματισμό και τη συσπείρωση των κατεστημένων κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων που εμφανίστηκε μετά τις μεγάλες παγκόσμιες αλλαγές της προηγούμενης δεκαετίας. Στην κατεύθυνση αυτή, αφού ξεπεράστηκαν δυσκολίες και σημαντικά εμπόδια, έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια ορισμένα θετικά βήματα, κυρίως στο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και στους αγώνες για την υπεράσπιση της ειρήνης και την υπεράσπιση των λαών από τις επιθέσεις της εγκληματικής νέας τάξης στην περιοχή μας αλλά και σε όλο τον πλανήτη.
«Είναι γνωστό - συνέχισε ο Π. Μαντάς - ότι οι πρόσφατες εκλογές διεξήχθησαν μέσα σε ένα ισχυρό διπολικό κλίμα, αντίστοιχο θα έλεγε κανείς των βουλευτικών εκλογών του 2000, ένα κλίμα που αποτελούσε επέκταση αυτής της νέας κατάστασης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και λιγότερο μπορούν να συγκριθούν με τις τοπικοαυτοδιοικητικές εκλογές του 1998. Αλλωστε, αυτός ο διπολισμός εκτόπισε κάθε ουσιαστική πολιτική συζήτηση, έφερε μία ιδιότυπη κομματικοποίηση, χωρίς όμως να γίνεται και μάλιστα με το να αποκλείεται κάθε συζήτηση επάνω σε πολιτικές θέσεις και προτάσεις, είχαμε την κυριαρχία μέσα και από την εξουσία των ΜΜΕ ενός σκηνικού που αποτελείται από ένα ανούσιο και κενό περιεχομένου δικομματικό καβγά».
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του τόνισε: «Το ΔΗΚΚΙ εκτιμά πως τα αποτελέσματα για τους ενωτικούς προοδευτικούς συνδυασμούς είναι θετικά. Οι συνδυασμοί αυτοί κατάφεραν να απαντήσουν στα συγκεντρωμένα πυρά του δικομματισμού και να δώσουν μάλιστα και ένα ευρύτερο μήνυμα για παραπέρα πορεία. Χρειάζεται επομένως η όλη προσπάθεια να συνεχιστεί, να ενισχυθεί, να αναβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά. Το ΔΗΚΚΙ βρίσκεται και αυτό σε μια συζήτηση με βάση τα αποτελέσματα, την πολιτική συγκυρία και τη συνολικότερη στρατηγική του. Αυτή η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του προς το τέλος του μήνα αρχές του επόμενου και από κει θα έχουμε οπωσδήποτε και πιο λεπτομερειακές προτάσεις. Χρειάζεται επομένως η όλη προσπάθεια να ενισχυθεί και να συνεχιστεί. Χρειάζεται ταυτόχρονα και να διευρυνθεί με δυνάμεις που έμπρακτα όμως ανταγωνίζονται το δικομματισμό και που προβληματίζονται για μια άλλη ριζικά διαφορετική πορεία του τόπου».
Καταλήγοντας επισήμανε την ανάγκη «οι ίδιοι οι συνδυασμοί και οι αγωνιστές που συσπειρώθηκαν γύρω απ' αυτούς, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μια ακόμα πιο επιτυχημένη σύνδεση με τους τοπικούς κοινωνικούς αγώνες αλλά και με τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα του ελληνικού λαού, με τα ζητήματα της ειρήνης, του πολέμου, της οικονομίας, του εργασιακού και άλλα καυτά θέματα που θα ανοίξουν. Χρειάζεται τέλος, οι ίδιοι οι συνδυασμοί να δώσουν τη μεγαλύτερη σημασία και προσοχή στη διεύρυνση και στελέχωσή τους, στο να ηγηθούν και να μπουν μέσα σ' αυτούς οι πιο πετυχημένοι αγωνιστές που μπορούν πραγματικά να διευρύνουν αυτή την υπόθεση μέσα στις τοπικές κοινωνίες».
«Με την ευχή και την ελπίδα πως θα είμαστε μαζί σε νέα πιο ενισχυμένα μετερίζια και πως θα είμαστε πάντα στο ύψος που πρέπει και μπροστά στους αγώνες που έρχονται, θεωρούμε ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει όλους μας σε μια καλύτερη αποτίμηση των γεγονότων, σε καλύτερες εκτιμήσεις για το μέλλον».