Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ - ΗΠΑ

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΝ... «Το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο αναμένεται να κατατεθεί ως τις 15 Νοεμβρίου, όπως δήλωσε χθες στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν... Ο διαπραγματευτής της Κύπρου Αλ. Μαρκίδης, σε συνέντευξή του στην "Ε", τονίζει ότι η λύση "από μόνη της θα είναι μεγάλος συμβιβασμός". Ο Ρετζέπ Ερντογάν δηλώνει ότι προτιμά λύση του Κυπριακού κατά το πρότυπο του Βελγίου. Η κινητικότητα είναι εμφανής, φτάνει φαίνεται η ώρα των αποφάσεων» (Από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ: «Η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν στην Αθήνα επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί και επιδιώκει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκεμβρίου» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«ΠΑΚΕΤΟ»: «Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δηλώνουν ότι το επαναλαμβανόμενο "μήνυμα" από την Ουάσιγκτον είναι ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν οριστική λύση του προβλήματος (σ.σ. Κυπριακού) εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, ώστε η συμφωνία να ενταχθεί στο "πακέτο" της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και της περαιτέρω αναβάθμισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας (Χρ. Οικονόμου - «ΕΘΝΟΣ»).

ΛΥΣΗ «ΠΑΡΕ - ΔΩΣΕ»: «Το κίνητρο για την ελληνική πλευρά είναι η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ένταξης όλης της Κύπρου στην ΕΕ και η αποφυγή "ακραίων" αντιδράσεων εκ μέρους της Αγκυρας... Υπάρχουν, όμως, και κίνδυνοι. Η λύση, η οποία θα βασίζεται στην αρχή του "πάρε - δώσε", θα περιλαμβάνει και δυσάρεστες ρυθμίσεις» (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»).

ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ: «Αν και είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για μια νέα εξέλιξη στο εθνικό θέμα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η ελληνική κυβέρνηση δεν υιοθετεί τη σπουδή του ξένου παράγοντα να υπάρξει άμεσα λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου» (Γ. Παπαχρήστος -«ΝΕΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ