Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Επιχείρηση «σαλαμοποίησης»

Νομοσχέδιο πανσπερμίας ασφαλιστικών ρυθμίσεων που στοχεύει στη «σαλαμοποίηση» θεμάτων επιμέρους κλάδων εργαζομένων, προκειμένου να φρενάρει τις αντιδράσεις που υπάρχουν, χαρακτήρισε χτες το νομοσχέδιο ρύθμισης ασφαλιστικών θεμάτων που ξεκίνησε να συζητείται στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ το καταψηφίζει διαφωνώντας σε συγκεκριμένα σημεία του. Αναφορικά με την κατάργηση της τιμητικής σύνταξης στους καλλιτέχνες, ο Αγγελος Τζέκης ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης, σχολιάζοντας ότι ο υπουργός Πολιτισμού αιφνιδίασε τον κλάδο αφού είχε υποσχεθεί ότι προηγουμένως θα υπάρξει διάλογος. Σημείωσε ότι οι συντάξεις συρρικνώνονται, μειώνεται ο αριθμός όσων πληρούν τις προϋποθέσεις και μετατρέπονται σε επιδόματα για απόρους. Καταργείται παράλληλα η συμμετοχή τους στις επιτροπές απόδοσης των συντάξεων. Συνολικότερα, κατήγγειλε την παροχή από τον προϋπολογισμό μόνο του 0,30%, τονίζοντας ότι «οδηγείτε τον πολιτισμό στους χορηγούς»! Ζήτησε τέλος να επιβαρυνθούν για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών τόσο το κράτος όσο και οι ιδιώτες, αφού εκμεταλλεύονται την εργασία τους μέσω των μουσείων και την εμπορία της τέχνης.

Οσον αφορά τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους εκπαιδευτικούς, επισήμανε ότι η ρύθμιση για 5 έτη πλασματικής προϋπηρεσίας δε λύνουν το υπάρχον πρόβλημα, αφού πρέπει να οδηγηθούν στα 67 χρόνια προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Ο Αγγελος Τζέκης αναφέρθηκε στις προτάσεις των Ομοσπονδιών τους που ζητούν πλήρη συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια υπηρεσίας.

Για τις ρυθμίσεις των Ταμείων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του στην παροχή μετοχών του Οργανισμού στο Ταμείο των εργαζομένων σε αντιστάθμισμα των χρεών ύψους 100 δισεκατομμυρίων, τονίζοντας πως η εμπειρία έχει αποδείξει ότι αυτό θα οδηγήσει σε πλήγμα των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Τέλος, για τις συντάξεις του ΝΑΤ σημείωσε ότι η ρύθμιση που ορίζει τη σύνταξη στο 60% με προοπτική το 70% του μισθού σε 5 χρόνια υπολείπεται του προηγούμενου καθεστώτος που προέβλεπε 80%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ