Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Διαιώνιση της νόθας κατάστασης

Αποφάσισαν από κοινού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ

Η νοθεία και η αλλοίωση της θέλησης των ναυτεργατών θα ...«θριαμβεύσουν» ξανά στο Γενικό Συμβούλιο και το Συνέδριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ)! Το «μόρφωμα» των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών που έχουν καταλάβει - ελέω των Βασιλικών Διαταγμάτων του 1920 και του νομοθετικού εκτρώματος 330 - τις καρέκλες στη διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε χτες ότι το αναχρονιστικό και άκρως αντιδημοκρατικό καταστατικό της Ομοσπονδίας θα πρέπει να παραμείνει σε πλήρη ισχύ! Και μάλιστα, για να μην αφήσουν κανένα περιθώριο για όποια παρέμβαση από την πλευρά των αγωνιστικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αποφάσισαν με συνοπτικές και εκφυλιστικές διαδικασίες τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου στις 12 Νοέμβρη και του Συνεδρίου στις 3 και 4 Δεκέμβρη!

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πολύ σοβαρά θέματα, καθώς τόσο το Γενικό Συμβούλιο, όσο και το Συνέδριο αποτελούν τα ανώτατα όργανα της Ομοσπονδίας, ο γενικός της γραμματέας Γ. Χαλάς έστειλε τη σχετική πρόσκληση για τη χτεσινή συνεδρίαση μόλις την περασμένη Παρασκευή! Οσον αφορά στη συνεδρίαση, εκεί οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ με τη συγκατάθεση της παράταξης του ΣΥΝ αποφάσισαν με διαδικασίες τύπου ...«άρπα κόλλα» τη διεξαγωγή Συμβουλίου και Συνεδρίου και, βέβαια, με διεκδικητικό πλαίσιο, που δεν παίρνει υπόψη στο ελάχιστο τη νέα σφοδρή επίθεση που ετοιμάζουν τα κυβερνητικά και εφοπλιστικά επιτελεία σε βάρος των ναυτεργατών, όπως είναι η μείωση των οργανικών συνθέσεων στα ακτοπλοϊκά πλοία, η κατάργηση της υποχρεωτικής δεκάμηνης απασχόλησης και άλλα.

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Μηχανικών και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» κατήγγειλαν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη σύγκληση των δύο οργάνων της ΠΝΟ ως «φασιστικές» και ότι εφαρμόστηκαν, προκειμένου να μην ανοίξει η σοβαρή υπόθεση της αλλαγής του καταστατικού της ΠΝΟ και του εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και επιπλέον για να συνεχιστεί η νόθευση των Συνεδρίων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται ότι το σώμα, τόσο του Γενικού Συμβουλίου, όσο και του Συνεδρίου είναι εξ ολοκλήρου νόθο, καθώς άλλοι αντιπρόσωποι είναι εκλεγμένοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα και άλλοι με το σύστημα της απλής αναλογικής. Επιπλέον, το σώμα και των δύο οργάνων θα υπόκειται στον αντιδημοκρατικό περιορισμό του 1/10, που αφορά στην εκπροσώπηση των μαζικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και προβλέπει το καταστατικό της ΠΝΟ. Ετσι, για παράδειγμα, η ΠΕΜΕΝ, ενώ εκλέγει 18 αντιπροσώπους, στο Συνέδριο ή στο Γενικό Συμβούλιο, με βάση αυτόν τον περιορισμό, την αντιπροσωπεύουν τελικά 13!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org