Σάββατο 12 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς ενσωμάτωση των Κατεχομένων

Η Αγκυρα ξεκαθαρίζει ότι ένταξη της Κύπρου πριν τη λύση του προβλήματος, οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση

Η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε να υπενθυμίσει χτες, με αφορμή τη θετική έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη, την πάγια θέση της, σύμφωνα με την οποία μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση των Κατεχομένων.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ σε χτεσινές του δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία παραχώρηση επί του Κυπριακού προκειμένου να εξασφαλίσει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

«Κυκλοφορεί μία ανυπόστατη φήμη ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει στο θέμα της Κύπρου για να αποσπάσει μία ημερομηνία από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για μία απολύτως εσφαλμένη πρόβλεψη» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «εάν η ΕΕ λάβει υπόψη της την έκθεση προόδου της Κομισιόν, η οποία δίνει ευνοϊκή γνωμοδότηση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα διαπράξει ένα ιστορικό σφάλμα».

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, θα οδηγούσε κατά τον Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, «στην ενίσχυση των δεσμών της Αγκυρας με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ετσι θα προχωρήσουμε προς ένα κοινό μέλλον».

Με ανακοίνωση, άλλωστε, του τουρκικού ΥΠΕΞ την Παρασκευή, ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η «υιοθέτηση μίας εποικοδομητικής στάσης, με την οποία θα συμβάλει στη διαδικασία επίλυσης (του Κυπριακού)».

Προειδοποιούνται, δε, τα κράτη - μέλη της ΕΕ ότι «η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ χωρίς τη λύση του Κυπριακού θα διαταράξει την πολιτική και στρατηγική ισορροπία που εγκαθιδρύθηκε ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τις συμφωνίες του 1959 - '60».

«Ο πόθος ένωσης με την Ελλάδα που τρέφει ανέκαθεν η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα υλοποιηθεί έμμεσα μέσω της ΕΕ, στην οποία δε θα συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία και η ΤΔΒΚ» επισημαίνει επιπλέον το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «η προώθηση από την ΕΕ της μονόπλευρης ελληνοκυπριακής αίτησης, από το 1990, υπήρξε βασικός παράγοντας που εμποδίζει την κατάληξη σε μια μόνιμη συμφωνία στο Κυπριακό».

Κατά την Αγκυρα, «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει οποιοδήποτε ουσιαστικό άνοιγμα ή να παρουσιάσει πρόταση ουσιαστικής λύσης, προσδοκώντας την πλήρη ένταξη στην ΕΕ».

Στο μεταξύ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέλαβε τη θέση σύμφωνα με την οποία σε όποια λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες που είναι διαμορφωμένες στο Νησί. Κατά τον Τούρκο πρωθυπουργό, οι πραγματικότητες είναι ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο έθνη, δύο κράτη, δύο γλώσσες, δύο θρησκείες». Ο Ετζεβίτ επανέλαβε, επίσης, τη θέση της Αγκυρας ότι η ύπαρξη χωριστής δημοκρατίας στην κατεχόμενη Κύπρο δεν επιβάλλεται μόνο για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων αλλά και για την ασφάλεια της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ