Σάββατο 12 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Απελευθέρωση!

Πριν από 58 χρόνια, σαν σήμερα ήταν, ο ΕΛΑΣ απελευθέρωνε την Αθήνα από τον Γερμανό κατακτητή. Μια απέραντη λαοθάλασσα πλημμύριζε τους δρόμους. Το νέο ότι οι μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν το πρωί από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία έκανε αστραπιαία, στόμα με στόμα, το γύρο της πρωτεύουσας.

«ΛΕΥΤΕΡΙΑ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ», γράφει ο «Ριζοσπάστης» την επόμενη μέρα. «Χάθηκε - σημειωνόταν στο ρεπορτάζ - το βρωμερό κουρέλι του Φασισμού απ' την Ακρόπολη(...). Η μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα, που γνώρισε την πείνα και το βόλι του κατακτητή, το στιλέτο του προδότη (...) ξεχύθηκε ζωντανή ανθρωποθάλασσα να διαλαλήσει τη Νίκη της (...) Διαδηλώσεις που πρώτη φορά βλέπει η Αθήνα ξεχύνονται από παντού. Απ' το Σύνταγμα ως την Ομόνοια (...) Και πάνω απ' όλα μια φωνή που αγκαλιάζει όλη την Αθήνα (...): Ε-Α-Μ! Ε-Α-Μ!».

ΥΓ: Το αφιερώνουμε εξαιρετικά σε όλους τους συμμετέχοντες στην περί «ακροδεξιάς» ψηφοθηρία των ημερών. Σε κείνους που σήμερα, ανήμερα της επετείου, θα «τιμήσουν» την ιστορική μέρα, με το μόνο τρόπο που ξέρουν: Δίνοντας μια ακόμα προεκλογική παράσταση. Θα βγουν στο σεργιάνι για «ψήφους» και για να ψηφοθηρήσουν. Θα καμωθούν τα βαρύγδουπα περί «εθνικής ανεξαρτησίας». Ποιοι; Οι εκπρόσωποι του «είμαστε όλοι Αμερικανοί»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ