Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αθλια και ανεπαρκής υποδομή

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στις Φοιτητικές Εστίες Θεσσαλονίκης διαρκώς χειροτερεύει και η εγκατάλειψή τους είναι ολοφάνερη, καθώς τα έργα συντήρησης είναι ανύπαρκτα. Το πρόβλημα αυτό φέρνουν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Οικονομικών.

Ενδεικτικά στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι τα ασανσέρ είναι μονίμως χαλασμένα και η καθαριότητα, που έχει περάσει στα χέρια εργολάβων, είναι υποτυπώδης. «Ανά 22 δωμάτια περίπου -σημειώνουν χαρακτηριστικά- αντιστοιχούν 3 μπάνια - ντουζιέρες, απ' τα οποία 1 ή 2 το πολύ έχουν πόρτες ή λειτουργούν, 3 τουαλέτες απ' τις οποίες 1 ή 2 χρησιμοποιούνται, αφού είναι μονίμως ή χαλασμένες ή πολύ βρώμικες, ενώ ζεστό νερό έχει μόνο 2 -3 ώρες την ημέρα (δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο) σε αντίθεση όμως με το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου που έχει όλη την ημέρα επειδή ενοικιάζονται από τη Δ/νση σε "φιλοξενούμενους"».

Στα παραπάνω στοιχεία, οι βουλευτές του ΚΚΕ, προσθέτουν ότι δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη τεχνικού προσωπικού την τελευταία 15ετία, ενώ οι 1.700 περίπου κλίνες που διαθέτουν οι Εστίες, είναι ελάχιστες και δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις ανάγκες των 60.000 περίπου φοιτητών της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, όμως, με την ανεπάρκεια και την εγκατάλειψη των Εστιών, οι βουλευτές του ΚΚΕ εντοπίζουν και τη θέληση της κυβέρνησης να ωθήσει τις Εστίες να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως ορίζουν εξάλλου ο ΟΟΣΑ και οι αποφάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στην Μπολόνια και την Πράγα, που θεωρούν τις Φοιτητικές Εστίες και Λέσχες «άσκοπες δαπάνες» από τις οποίες πρέπει να απαλλαγούν οι κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, για τις Εστίες της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν ότι έχει γίνει προσπάθεια επιβολής ενοικίου (που ξεκίνησε με το συμβολικό ποσό των 1.800 δρχ. το μήνα), αλλά χάρη στη σθεναρή αντίδραση των οικότροφων δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Ομως, στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς αλλοδαπούς φοιτητές, οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν ότι επιβάλλεται το ποσό των 20.000 δρχ. και 30.000 δρχ. το μήνα αντίστοιχα και μάλιστα, οι αλλοδαποί φοιτητές απειλούνται με τη μη χορήγηση των υποτροφιών τους ή με τη μη χορήγηση αδειών παραμονής, ακόμη και με εκδίωξη από την Εστία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών εάν είναι διατεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα την ανέγερση νέων εστιών, για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη συντήρηση αυτών που υπάρχουν σήμερα, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης σ' αυτές να είναι ανθρώπινες. Ακόμα ρωτούν τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, σχετικά με το θέμα επιβολής ενοικίου στους αλλοδαπούς οικότροφους, το οποίο έχει αναδρομική ισχύ και τους αναγκάζει να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ