Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Την οργή των σπουδαστών εισέπραξε ο υπουργός

Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου επιφύλαξαν χτες το πρωί οι σπουδαστές των ΤΕΙ στην Πάτρα, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των σπουδών τους και την ανυπαρξία φοιτητικών εστιών.

Ο υπουργός, που βρέθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα, προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για να εγκαινιάσει τέσσερα νέα σχολικά κτίρια σε διάφορες συνοικίες της πόλης, ήρθε αντιμέτωπος - στο Ψαροφάι όπου εγκαινιάζονταν το 33ο Δημοτικό Σχολείο και το 55ο Νηπιαγωγείο - με τη δίκαιη οργή των σπουδαστών που βλέπουν την πολιτική του Συμβουλίου του ΤΕΙ Πάτρας με πρωτεργάτη τον πρόεδρο Ιωάννη Μακρυγένη - ενθαρρημένο από την κυβέρνηση - να πετά ουσιαστικά στο δρόμο όσους σπουδαστές δεν έχουν την τύχη να μπορούν οι γονείς τους να εξασφαλίζουν τη διαμονή τους και να συντηρούν τις σπουδές τους, καθώς για 16.000 περίπου σπουδαστές η Εστία του ΤΕΙ διαθέτει 72 δωμάτια και ο ξενώνας του Κούκου άλλα 50.

Οι σπουδαστές κρατώντας το πανό της Επιτροπής Αγώνα Σπουδαστών Εστίας του Κούκου, που έγραφε «Δε θα μας πετάξουν στο δρόμο. Απαιτούμε δωρεάν σίτιση - στέγαση για όλους» και φωνάζοντας συνθήματα «Κάτω τα χέρια απ' την εστία, ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν παιδεία», «Θέλουμε εστίες για τους σπουδαστές έξω οι εταιρίες από τις σχόλες», απαίτησαν άμεσες λύσεις για τα οξυμένα προβλήματά τους.

Ο Π. Ευθυμίου, μόλις ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες των εγκαινίων και πριν συνεχίσει να κόψει νέες κορδέλες σε άλλα σχολεία, κατευθύνθηκε προς το μέρος των φοιτητών για να ανοίξει έναν ακόμη διάλογο... όπως αυτός τον αντιλαμβάνεται. Στην ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε μαζί τους, αρνήθηκε να απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα των σπουδαστών για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης συνολικά και άμεσα. Αντίθετα ο υπουργός συμφώνησε με την πρακτική του προέδρου του Συμβουλίου του ΤΕΙ Ιωάννη Μακρυγένη δηλαδή να μένουν στην εστία του Κούκου οι φοιτητές του Α΄ Εξαμήνου για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια να αποχωρούν και τη θέση τους να παίρνουν οι σπουδαστές του επόμενου εξαμήνου κ.ο.κ. - για να έχουν όπως έχει καταγραφεί «τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πόλη, να πιάσουν κάποια δουλιά και να πληρώνουν ενοίκιο σε σπίτια». Ετσι ο Π. Ευθυμίου είπε αόριστα πως στο μέλλον θα γίνουν ενέργειες για να διευθετηθεί το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, αλλά κι αυτό σε περιορισμένη κλίμακα.

Οι σπουδαστές, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, προχώρησαν και σε κατάληψη της Κεντρικής Διοίκησης στα ΤΕΙ.

Παράλληλα, μέλη και στελέχη της ΝΑΣ Αχαΐας πραγματοποίησαν εξόρμηση με υλικό που καταδείκνυε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παιδεία, καλώντας τον κόσμο να διεκδικήσει ένα άλλο σχολείο, δημόσιο δωρεάν, αναβαθμισμένο για όλα τα παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ