Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οδηγίες για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Εκτυπώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών οι νέες εγκύκλιοι με οδηγίες για τη διενέργεια των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της 13ης Οκτώβρη 2002. Υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενες εκλογές, για ορισμένες από τις οποίες απαιτείται και νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα, παρατηρούνται κενά και ερωτηματικά που χρήζουν άμεσης διευκρίνισης.

Η πρώτη μεταβολή που επέρχεται με βάση τις εγκυκλίους, αφορά στη διαδικασία των εκλογικών μεταδημοτεύσεων. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας όλων των δημοτών για οποιοδήποτε Τοπικό Συμβούλιο ενός δήμου. Δηλαδή, για να είναι κάποιος υποψήφιος σε ένα Τοπικό Συμβούλιο δεν είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό εγγραφής του στο δημοτολόγιο ή τους εκλογικούς καταλόγους τους συγκεκριμένου καταργούμενου δήμου ή κοινότητας όπου θέτει υποψηφιότητα. Αρκεί να είναι δημότης οποιουδήποτε καταργημένου δήμου ή κοινότητας του οικείου δήμου. Οσοι θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα στη ΝΑ, μπορούν να μεταδημοτεύσουν σε δήμο ή κοινότητα της Νομαρχίας, χωρίς να απαιτείται η προϋπόθεση της 2ετούς κατοικίας. Η δεύτερη μεταβολή αφορά την ποσόστωση των γυναικών. Σύμφωνα με τον Ν. 2910/2001, ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων από κάθε φύλο πρέπει να είναι τουλάχιστον το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων. Τυχόν δεκαδικός στρογγυλοποιείται προς τα πάνω αν το κλάσμα είναι ίσο ή πάνω από το μισό της μονάδας. Ετσι:

  • Στους δήμους που δεν είχαν μεταβολή με τον «Καποδίστρια», το 1/3 των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι γυναίκες.
  • Στους δήμους που προέρχονται από συνένωση, θα πρέπει το 1/3 των υποψηφίων για το κεντρικό ψηφοδέλτιο (δηλαδή για το Δημοτικό Συμβούλιο) να είναι γυναίκες. Επίσης το 1/3 του συνόλου των υποψηφίων όλων των Τοπικών Συμβουλίων που απαρτίζουν ένα δήμο, θα πρέπει να είναι γυναίκες, χωρίς ισομερή κατανομή τους σε αυτά. Δηλαδή, η ποσόστωση δεν υπολογίζεται για το κάθε τοπικό συμβούλιο ξεχωριστά.
  • Στις κοινότητες που παρέμειναν χωρίς μεταβολή ή προέκυψαν από συνένωση, οι γυναίκες υποψήφιοι πρέπει να είναι το 1/3 του συνόλου των υποψηφίων κοινοτικών συμβούλων αλλά και των υποψηφίων παρέδρων.
  • Στους μεγάλους Δήμους Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, όπου υπάρχουν Δημοτικά Διαμερίσματα, δεν έχει διευκρινιστεί αν η ποσόστωση θα ισχύσει για κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά ή για το σύνολό τους.


Για τις Νομαρχίες δε διευκρινίζεται, αν στις ενιαίες ΝΑ η ποσόστωση θα υπολογιστεί σε κάθε Νομαρχιακό Διαμέρισμα ξεχωριστά ή στο σύνολο των υποψηφίων όλων των Νομαρχιακών Διαμερισμάτων. Δεν υπάρχουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των μελών των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων. Αυτά καθορίζονται με βάση τον πραγματικό πληθυσμό του δήμου ή της Νομαρχίας, όπως αυτός προκύπτει από την απογραφή της 8ης Μάρτη 2001. Απαιτείται έλεγχος του πληθυσμού για αλλαγές που έχουν προκύψει και επηρεάζουν τον αριθμό των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων. Ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, αυξημένος κατά 50% το πολύ. Το κλάσμα που προκύπτει δεν υπολογίζεται. Αντίστοιχα, ο αριθμός των υποψηφίων τοπικών συμβούλων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των 5μελών και 7 μελών Τοπικών Συμβουλίων, αυξημένων κατά 2 μονάδες και κατά 1 για τα 3μελή. Ο αριθμός δε των υποψηφίων νομαρχιακών συμβούλων, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Το κλάσμα στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα.

Να υπογραμμίζουμε ότι ένας συνδυασμός, στο ψηφοδέλτιό του, μπορεί να περιλαμβάνει υποψηφίους μόνο για το 30% των 5μελών και 7μελών Τοπικών Συμβουλίων αθροιστικά, καθώς και για το 30% των 3μελών Τοπικών Συμβουλίων. Τυχόν κλάσμα που προκύπτει δεν υπολογίζεται. Επίσης δεν είναι απαράδεκτη η δήλωση ενός συνδυασμού, εφόσον περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιό του, τουλάχιστον 4 υποψήφιοι για τα 7μελή Τοπικά Συμβούλια και τουλάχιστον 3 για τα 5μελή και 3μελή.

Το παράβολο που πρέπει να πληρώσει ένας υποψήφιος είναι το ίδιο τσουχτερό με τις προηγούμενες εκλογές. Αυτό είναι: 20.000 δραχμές για τους δημάρχους. 10.000 δρχ. για τους δημοτικούς συμβούλους και τους προέδρους κοινοτήτων. 5.000 δρχ. για τους κοινοτικούς συμβούλους. Δεν πληρώνουν παράβολο:

  • Οι υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι και πάρεδροι.
  • Οι υποψήφιοι πρόεδροι και κοινοτικοί σύμβουλοι σε κοινότητες με λιγότερους από 1.000 κατοίκους.

Τέλος, δε διευκρινίζεται τι παράβολο θα πληρώσουν οι υποψήφιοι διαμερισματικοί σύμβουλοι στις μεγάλες πόλεις. Οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι θα πληρώσουν 35.000 δρχ. ο καθένας.

Εγκυρα είναι τα ψηφοδέλτια που περιλαμβάνουν περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους προβλέπονται, ωστόσο αυτοί δεν υπολογίζονται. Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε ότι:

  • Για τα Δημοτικά Συμβούλια στους Δήμους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, βάζουμε μέχρι 3 σταυρούς. Στους άλλους δήμους, μέχρι 2.
  • Στα Δημοτικά Διαμερίσματα Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, μέχρι 3. Στης Πάτρας μέχρι 2.
  • Στα Τοπικά και Κοινοτικά Συμβούλια και για τους παρέδρους, μέχρι 1.

Στις ΝΑ με συμβούλια 21μελή και 25μελή, 2 σταυρούς. Με 31μελή μέχρι 3. Με 37μελή, μέχρι 4. Στις ενιαίες ΝΑ μέχρι 4. Οι συνδυασμοί ανακηρύσσονται στις 28 του Σεπτέμβρη.

Οι συνδυασμοί ανακηρύσσονται στις 28 του Σεπτέμβρη. Μέχρι τις 4 του Οκτώβρη πρέπει να παραδώσουν στους νομάρχες, τους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων ψηφοδέλτια, σε αριθμό κατά 20% μεγαλύτερο από τον αριθμό των εκλογέων. Σύμφωνα με αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, οι διαστάσεις των ψηφοδελτίων καθορίζονται ως εξής: Στους δήμους όπου υπάρχουν 41μελή, 39μελή και 35μελή Δημοτικά Συμβούλια, Δημοτικά Διαμερίσματα και Τοπικά Συμβούλια, 14Χ50 εκατοστά. Στους δήμους με 35μελή Δημοτικά Συμβούλια και Τοπικά Συμβούλια, 14Χ47 εκατοστά. Στους δήμους με 31μελή και 25μελή Δημοτικά Συμβούλια και Τοπικά Συμβούλια, 14Χ38 εκατοστά. Στους δήμους με 19μελή Δημοτικά Συμβούλια και Τοπικά Συμβούλια, 14Χ28 εκατοστά. Στους υπόλοιπους δήμους, δηλαδή με 15μελή και 11μελή Δημοτικά Συμβούλια και Τοπικά Συμβούλια, καθώς και στις κοινότητες στις οποίες εκλέγονται και πάρεδροι κοινοτικών διαμερισμάτων, 14Χ26 εκατοστά.

Για τις ΝΑ με 43, 41, 37 και 31 μέλη Νομαρχιακά Συμβούλια, 14Χ40 εκατοστά. Με 21 και 25 μέλη, 14Χ27 εκατοστά. Για τις ενιαίες ΝΑ Αθήνας - Πειραιά και Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, 20χ70 εκατοστά. Για την Εβρου - Ροδόπης, 20Χ50 εκατοστά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ