Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ «ΜΑΡΤΥΡΟΛΟΓΙΟ»

(της μεγάλης θυσίας)

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ μας ένας ακόμη τόμος, ο τέταρτος, συγκλονιστικός όπως κι οι τρεις άλλοι που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα. Ο λόγος για τη σημαντική ιστορική έκδοση του «Μαρτυρολογίου» που με τον τίτλο «Επεσαν για τη ζωή» βγαίνει από το 1988, ύστερα από την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ. Ηταν και είναι ύψιστη υποχρέωση, όπως τονίστηκε, να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν πληρέστερα τα ονόματα και τα στοιχεία δεκάδων χιλιάδων ηρώων και μαρτύρων και να παραδοθεί αθάνατη η μνήμη τους όχι μόνο στη σημερινή γενιά αλλά και στις επόμενες σαν αστείρευτη πηγή φρονηματισμού έμπνευσης και δύναμης στο Κόμμα μας που πήρε αυτή την ευγενική πρωτοβουλία...

ΝΙΩΘΕΙΣ χαρά όταν βλέπεις πως η έκδοση, υπερνικώντας εμπόδια, μεγάλες δυσκολίες φτάνει στον 4ο τόμο και ο επόμενος θα κυκλοφορήσει σύντομα. Για όσους έζησαν τα χρόνια που καλύπτει ο 4ος τόμος είναι γνωστές οι φοβερές συνθήκες που συχνά δεν άφησαν να γίνουν γνωστά θηριωδίες και εγκλήματα και φρόντισαν με κάθε τρόπο να εξαφανίσουν τα αρχεία.

Ο ΝΕΟΣ τόμος (4α) καλύπτει τη χρονική περίοδο από τις αρχές του Γενάρη 1944 ως το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, λόγω όμως του μεγάλου όγκου του υλικού έχει χωριστεί σε 4 βιβλία. Μεγάλη κι αποφασιστική χρονιά το 1944 και για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη. Είναι η τελευταία χρονιά, καθώς ο Κόκκινος Στρατός στην τελική του έφοδο θα χτυπούσε, σε λίγο το χιτλερικό θεριό στη φωλιά του. Είναι η ώρα που ο ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ, η ΕΑΜική Αντίσταση δυναμώνουν τα χτυπήματα για να διώξουν και από τη χώρα μας τους ξένους κατακτητές.

ΟΜΩΣ το τέλος που φαίνεται να μας πλησιάζει είναι για την Ελλάδα η πιο μεγάλη, η πιο σκληρή ώρα καθώς από άκρη σ' άκρη κολυμπάει στο αίμα. Οι χιτλερικοί κι οι συνεργάτες τους ούτε μια στιγμή δε σταμάτησαν τις εκτελέσεις, ομαδικές και ατομικές, τα ολοκαυτώματα χωριών και συνοικισμών. Λαμπαδιάζουν στην ύπαιθρο χωριά κι ανθρώπους αλλά το ίδιο κάνουν και μέσα στις πόλεις, στην ίδια την Αθήνα, τον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Οπως υπογραμμίζεται στο προλογικό σημείωμα του νέου τόμου... «τα 36 στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχαν οργανώσει τότε σε όλη τη χώρα, με κυριότερα του Χαϊδαρίου, Χατζηκώστα της Λάρισας και Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη ήταν πάντα γεμάτα από κομμουνιστές, κομμουνίστριες, πατριώτες και πατριώτισσες και τροφοδοτούσαν κάθε αυγή τα εκτελεστικά αποσπάσματα με μελλοθανάτους».

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΟΛΟΓΙΟ (με τον 4ο τόμο) μας θυμίζει πολλά. Και διδάσκει περισσότερα σ' όλους εκείνους που θα σκύψουν με ιερό ρίγος πάνω στα ντοκουμέντα αυτά της εθνικής μας ιστορίας. Μέσα από τις μαρτυρίες, τις καταγραφές, τα δωρικά εκείνα αντιφασιστικά μηνύματα βγαίνει η μεγάλη, η ατράνταχτη εκείνη αλήθεια για το ποιοι είναι αυτοί, που στάθηκαν όρθιοι και πολέμησαν τους βάρβαρους φασίστες εισβολείς και εκείνοι που τάχτηκαν με τους επιδρομείς. Δίνουν επίσης μια πύρινη απάντηση σ' όλους εκείνους που πλαστογραφούν την ιστορία και τη μεγάλη αλήθεια της. Σ' όλους εκείνους, που επιχειρούν να αγνοήσουν τον πρωτοπόρο και καθοριστικό ρόλο του ΚΚΕ στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης.

ΚΑΙ ο νέος αυτός τόμος (που διατίθεται όπως κι οι άλλοι από τη «Σύγχρονη Εποχή» ακόμη και στο πρώτο απλό βιαστικό ξεφύλλισμα συγκλονίζει με τα στοιχεία με τις ονομαστικές αναφορές των χιλιάδων αγωνιστών που έπεσαν για τη λευτεριά γράφοντας με το αίμα τους το έπος της Εθνικής Αντίστασης, το νέο Εικοσιένα. Μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και στους πρώτους πρώτιστοι, μπροστάρηδες σ' όλα ήρωες - μάρτυρες τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ, οι οπαδοί και φίλοι του. Είναι η μεγάλη εκείνη λαοθάλασσα της ΕΑΜικής Αντίστασης που αφειδώλευτα έδωσε ζωές σε μάχες, διαδηλώσεις, απεργίες, σε μπλόκα, σε εκτελεστικά αποσπάσματα, σε ολοκαυτώματα στα κολαστήρια εξόντωσης. Πάντα όρθιοι, αμετακίνητοι στο χρέος, στον αγώνα.

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΟΛΟΓΙΟ τώρα πια προχωρεί προς την ολοκλήρωσή του. Το πολύτιμο αυτό ιστορικό έργο αποτελεί πηγή αστείρευτης έμπνευσης στη γενιά τη σημερινή αλλά κι αυτές που θα 'ρθουν. Κι είναι κληρονομιά του λαού μας στους νέους μεγάλους αγώνες.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ