Τρίτη 6 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Α' ΠΕΣΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Οικονομικός» διαχωρισμός των ιατρικών ειδικοτήτων

Κάνουν περικοπές στις εφημερίες, με κριτήρια αν οι γιατροί είναι «πρώτης γραμμής» ή όχι

Το Α΄ Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ) Κεντρικής Μακεδονίας συντονίζει το πετσόκομμα των εφημεριών, αναθέτοντας τη διεκπεραίωση στο Διοικητή του Νοσοκομείου Πολυγύρου, ο οποίος μάλιστα την εφαρμόζει κατά το χειρότερο τρόπο, καταγγέλλουν οι γιατροί του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, που πραγματοποιούν καθημερινά στάσεις εργασίας, ενώ κατεβαίνουν σε 48ωρη απεργία στις 13 και 14 Αυγούστου.

Οπως τονίζουν σε ανακοίνωση, τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος του Α΄ ΠΕΣΥ Ν. Παπακυριαζής και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκιδικής Δ. Αυγολούπης προβαίνουν επανειλημμένα σε δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, σχετικά με τις περικοπές εφημερευόντων γιατρών στη Χαλκιδική, ισχυριζόμενοι ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως πρόβλημα στις υπηρεσίες Υγείας της Χαλκιδικής.

Στην πραγματικότητα, τις μέρες αυτές η Χαλκιδική φιλοξενεί περί το ένα εκατομμύριο ανθρώπων και οι υπηρεσίες Υγείας δέχονται αφόρητη πίεση. Οι γιατροί του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς και -εκτός των άλλων- θα πρέπει να καλύψουν τα κενά που προκάλεσε η περικοπή εφημερευόντων γιατρών. Επομένως, σημειώνουν οι νοσοκομειακοί, αυτού του είδους τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, αν μη τι άλλο, προκαλούν τουλάχιστον σε αποκατάσταση της αλήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουνίου και ενώ η κίνηση στη Χαλκιδική αυξάνεται στο κατακόρυφο, ο Διοικητής του Νοσοκομείου περικόπτει τους εφημερεύοντες γιατρούς στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας. Η εικόνα που επακολουθεί είναι απερίγραπτη. Ξεσηκώνονται όλοι οι φορείς του νομού, συγκεντρώνονται χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας, καταθέτονται Ερωτήσεις στη Βουλή ενώ η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας προσφεύγει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά τους οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, ως δείγμα κοινωνικής υπευθυνότητας, πραγματοποιούν εθελοντικά απλήρωτες εφημερίες τον Ιούνη, ενώ από τον Ιούλη αρχίζουν κλιμακούμενες στάσεις εργασίας.

Μέσα σ' αυτόν τον ορυμαγδό ξεπετάγεται το εξής εξωφρενικό: Ο υπουργός Υγείας κ. Στεφανής, παρέχει την πληροφορία ότι ο πρόεδρος του Α΄ ΠΕΣΥ κ. Παπακυριαζής, εισηγήθηκε ώστε το υπουργείο να χρηματοδοτήσει φέτος το Νοσοκομείο Χαλκιδικής με 780 εκατ. δρχ για αποζημίωση εφημεριών, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε χρηματοδοτηθεί με 800 εκατ. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Α΄ ΠΕΣΥ δηλώνει και επαναλαμβάνει ότι δήθεν «οι περικοπές δεν αφορούν ειδικότητες "πρώτης γραμμής", όπως παθολόγους και χειρουργούς».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαντούν ότι μένουν έκπληκτοι πρώτα - πρώτα από τη λογική της «πρώτης γραμμής», διότι προφανώς, όπως τονίζουν, κατά τον κ. Παπακυριαζή και τους επιτελείς του υπάρχει και «δεύτερη», ίσως και «τρίτη» γραμμή ειδικοτήτων. Παράλληλα, αποδεικνύουν με στοιχεία που παραθέτουν ότι η περικοπή αφορά και τις λεγόμενες ειδικότητες «πρώτης γραμμής». Για παράδειγμα, γίνεται αναφορά σε έγγραφο του Διευθυντού της Παθολογικής (αριθ. Πρωτ. 374), όπου στην εφημερία της 31 Ιουλίου, ενώ υπήρχαν μόνο οι μισοί από τους απαιτούμενους παθολόγους, αυτοί ήταν υποχρεωμένοι να διεκπεραιώνουν ταυτόχρονα μια Κλινική με 37 ασθενείς και ένα Τμήμα επειγόντων, όπου εκτός των πολυάριθμων εξετάσεων έγιναν και 7 εισαγωγές βαρέων περιστατικών.

«Στα πολυάριθμα προβλήματα των ασθενών που ζητούν τη βοήθειά μας και στις εξοντωτικές συνθήκες, στις οποίες ως γιατροί είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε, ακούγεται ως πρόκληση να προτείνονται από τα πολυτελή γραφεία του ΠΕΣΥ αναιτιολόγητες περικοπές, να χωρίζονται οι γιατροί σε πρώτες και δεύτερες γραμμές και να παίζονται επικοινωνιακά παιχνίδια», καταλήγουν στην ανακοίνωση τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Χαλκιδικής.

Με ανακοίνωση - καταγγελία του ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής καλεί τον υπουργό Υγείας να παρέμβει, προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, ενώ με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ορμύλιας απευθύνει πρόσκληση για κινητοποίηση φορέων και πολιτών, εξ αιτίας των περικοπών των εφημερευόντων γιατρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ