Κυριακή 4 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Διακοπές και Μαγγελάνος

Το μήνα των διακοπών διανύουμε. Φεύγουμε ή μένουμε, σημασία δεν έχει. Σημασία έχει μονάχα το ότι για λίγο διακόπτουμε από τη ρουτίνα. Απομακρυνόμαστε από τα καθημερινά. Διαφεύγουμε από τα κοινά και καταφεύγουμε σε μια θάλασσα, κοντινή ή μακρινή, ονειρική ή εφιαλτική. Ετσι, όπου και να είμαστε, εκείνο που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε είναι ένα καλό βιβλίο και στη συγκεκριμένη εποχή ένα βιβλίο που θα μας παρασύρει σε ένα εκπληκτικό ταξίδι. Ενα ταξίδι αλλιώτικο από τα άλλα, ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτεια, δράση, αγωνία. Ενα ταξίδι αληθινό! Αναφερόμαστε στο βιβλίο του Zean Michel Barrault « Μαγγελάνος: Η Γη είναι στρογγυλή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διώνη» σε εξαιρετική μετάφραση του Παντελή Ανδρικόπουλου. Ενα καλογραμμένο βιβλίο, βασισμένο στο μοναδικό βιβλίο του Αντόνιο Πιγκαφέτα (σ.σ. ο Πιγκαφέτα συνόδευσε τον Μαγγελάνο στο ταξίδι), αλλά και στα βιβλία των: Κάρολου Δαρβίνου, Στέφαν Τσβάιχ και άλλων πολλών σημαντικών συγγραφέων, που ασχολήθηκαν με το πρώτο ταξίδι, που έκανε ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος διασχίζοντας σχεδόν όλον τον κόσμο.

Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος ( 1480-1521), ο Πορτογάλος ναυτικός που τον απέρριψε ο βασιλιάς του, υπηρέτησε στις Ινδίες και το Μαρόκο, με αντάλλαγμα πολλά τραύματα, σωματικά, αλλά ψυχικά, αφού ο νεαρός βασιλιάς του ποτέ δεν τον άκουσε και ποτέ δεν του έδωσε τη δέουσα σημασία. Ο Μαγγελάνος δεν ήταν αγαπητός λόγω του κλειστού χαρακτήρα του, δεν ήταν ερωτικός λόγω της ασήμαντης εμφάνισης του, γι' αυτό και τον απέρριψε και η γυναίκα της ζωής του, αφήνοντας μιαν αγιάτρευτη πληγή στην καρδιά. Διέθετε, όμως, άλλα χαρίσματα, που τον έκαναν να ξεχωρίζει από τους άλλους. Ηταν γενναίος, φιλομαθής, συνεπής, υπερήφανος, λιτός, φιλόδοξος και φλεγόμενος από την επιθυμία να κατορθώσει το ακατόρθωτο: Να διασχίσει όλες τις θάλασσες, να βρει ένα νέο πέρασμα που θα οδηγεί στην πλούσια Ανατολή, εν ολίγοις να ολοκληρώσει την καταπληκτικότερη, την πιο συναρπαστική θαλασσοπορία όλων των εποχών. Θιγμένος από την άδικη συμπεριφορά του ηγεμόνα του, θα καταφύγει στην Ισπανία, όπου μόλις έχει αναλάβει ο εγγονός των «καθολικών βασιλέων», ο Κάρολος ο Κουίντος, ο γιος της Ιωάννας της τρελής. Ως γνωστόν, η Ιωάννα ήταν παντρεμένη με τον Φίλιππο τον Ωραίο, και μετά το θάνατο του ανδρός της παραφρόνησε. Να ήταν, άραγε, τόσο ωραίος ο Φίλιππος ή, μήπως, η Ιωάννα ήταν πάντα λίγο λοξή και επιδεινώθηκε η κατάστασή της μετά την απώλεια; Ουδείς γνωρίζει, αλλά τούτη τη στιγμή δε μας ενδιαφέρει αυτό θέμα.

Εν πάση περιπτώσει, ο Κάρολος, νεαρός και φιλόδοξος, ακούει τον άτεγκτο, αλλά προικισμένο Μαγγελάνο και σαγηνεύεται από την παράτολμη ιδέα του Πορτογάλου. Του δίνει την άδεια, τον χρίζει ναύαρχο και του εμπιστεύεται ένα στόλο με όλα τα απαραίτητα: Πέντε καράβια με πληρώματα από διακόσιους σαράντα άνδρες.

Και τι δε θα ζήσουμε μέσα σ' αυτές τις εξαιρετικές σελίδες! Απιστίες, προδοσίες, ανταρσίες, που πνίγονται στο αίμα, λιποταξίες, επιθέσεις, αποκρούσεις, λεηλασίες, βιασμοί, τρικυμίες, κρύο πείνα, δημιουργούν όσο κρατά το ταξίδι, ένα χείμαρρο περιπετειών που κανείς μυθοπλάστης δε θα τολμούσε να φανταστεί. Αντλώντας δύναμη από την πίστη και μόνον του Μαγγελάνου, κυριαρχώντας μήνα με το μήνα πάνω στο φόβο του αγνώστου, οι ναυτικοί συνεχίζουν την αναζήτηση του υποθετικού περάσματος, που, όμως, δεν είναι πραγματικό. Θαμπωμένοι από το θέαμα, θα ξανανοιχτούν στο νέο ωκεανό, τον οποίον ο Μαγγελάνος θα βαφτίσει Ειρηνικό. «Ναι», θα ομολογήσουν όσοι καταφέρουν να επιστρέψουν: «Ναι, η Γη είναι στρογγυλή», αναφωνούν. Η φωνή του ναυάρχου δε θα ακουστεί, ποτέ δε θα επιστρέψει στην Ισπανία, ποτέ δε θα απολαύσει τη νίκη του. Εχει αφήσει την τελευταία του πνοή σε μια μεγάλη συμπλοκή στη Μαλαισία. Η τύχη τον τυράννησε, έπειτα του χαμογέλασε και έπειτα του γύρισε την πλάτη. Η φήμη του, όμως, επέζησε για πεντακόσια χρόνια. Δεν είναι λίγο.

Ο συγγραφέας αυτού του συγκλονιστικού βιβλίου είναι παιδί της θάλασσας και έχει κάνει και το γύρο του κόσμου, έχει διασχίσει όλη τη διαδρομή που περιγράφει με ιστιοφόρο! Καλή ανάγνωση και καλές διακοπές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ