Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - TVX
Επιχείρηση εξωραϊσμού της καταστροφής

Κυβέρνηση και βιομήχανοι διοργάνωσαν ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, για να πείσουν ότι η TVX φέρνει «ανάπτυξη», που μπορεί να συνυπάρξει με το περιβάλλον. Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους διαδήλωσαν οι κάτοικοι της Στρατονίκης

Motion Team

Δύο κόσμοι αντίθετοι συναντήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ» της Θεσσαλονίκης. Μέσα στη μεγάλη κλιματιζόμενη αίθουσα του ξενοδοχείου πραγματοποιούνταν η ημερίδα που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), με θέμα «Περιβάλλον - Τοπικές Κοινωνίες - Η περίπτωση της μεταλλευτικής βιομηχανίας». Εξω, απέναντι από την είσοδο του ξενοδοχείου συγκεντρωμένοι κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής, με πανό και συνθήματα αποδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική και την «ημερίδα - φιάσκο» και απαιτούν να σταματήσει αμέσως η μεταλλευτική δραστηριότητα της TVX, που κυριολεκτικά βάζει φουρνέλα κάτω από τα σπίτια του χωριού με άμεσο κίνδυνο την καταστροφή των κατοικιών, την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον αφανισμό του χωριού.

Μέσα, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και του κράτους προσπαθούν εναγωνίως να αποδείξουν ότι «η ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας και η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος δε συνιστούν αντικρουόμενα ζητήματα». Εξω, οι άνθρωποι που βιώνουν καθημερινά την καταστροφή και τον τρόμο της μεταλλευτικής δραστηριότητας των πολυεθνικών στη χώρα μας, δηλώνουν την αντίθεσή τους με βροντερά συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από τη Στρατονίκη», «Με τα ΜΑΤ και με τη βία παίρνετε τα μεταλλεία», «Το χωριό βουλιάζει, πάρτε το χαμπάρι». Το μεγάλο πανό τους εκφράζει κι αυτό την αγωνία και την οργή των κατοίκων: «TVX Απατεώνες - Η Στρατονίκη θα ζήσει».

Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι επισημαίνουν ότι, ενώ υπάρχει μελέτη της εταιρίας μελετών RACE Α.Ε. που έγινε για λογαριασμό της TVX το 1995 και η οποία τονίζει ότι «υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι οποιαδήποτε νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή Στρατονίκης μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή περιουσιών και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», η κυβέρνηση έδωσε άδεια για επέκταση των δραστηριοτήτων της πολυεθνικής στη Στρατονίκη και έθεσε στη διάθεσή της τα ΜΑΤ, για να παρεμποδίσουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων. Επισημαίνουν ακόμα ότι στη Στρατονίκη «ούτε στον εμφύλιο δεν είχε τόσους χωροφύλακες» Κι αυτό το λένε κάποιοι «ανάπτυξη».!

Μέσα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, στην ομιλία του περηφανεύτηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή η ΔΕΗ, επιδοτεί την ΠΕΣΙΝΕ με 9 - 10 δισ. το χρόνο λόγω της ειδικής τιμής που προσφέρει την ηλεκτρική ενέργεια στο γαλλικό μονοπώλιο. Και μάλιστα είπε ότι η κυβέρνηση φρόντισε να ανανεωθεί το ίδιο δικαίωμα της ΛΑΡΚΟ για άλλα έξι χρόνια! Ηθελε προφανώς να πει ο υπουργός ότι η κυβέρνησή του φροντίζει για την «ανάπτυξη».

Εξω, όμως, οι εξοργισμένοι κάτοικοι της Στρατονίκης θέτουν αμείλικτα ερωτήματα:

- Μήπως κάποιοι θέλουν την περιοχή μας, τη γη του Αριστοτέλη, μόνιμη χαβούζα αποβλήτων;

- Αν βουλιάξει το χωριό,τι θα γίνει; Αν σκοτωθούν άνθρωποι ποιοι θα ευθύνονται;

Μοναδική εξαίρεση στις μεγαλόστομες διακηρύξεις των ομιλητών της ημερίδας για ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος, προστασία της κοινωνικής συνοχής, κλπ., που στην ουσία αποτελούν ευφημισμό για το ξεπούλημα της χώρας και την παραγωγή υπερκερδών από μερικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις, αποτέλεσε η ομιλία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνου Μενουδάκου, που υπενθύμισε σε όλους ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αδειοδότηση και εκτέλεση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, που ο πυρήνας του βρίσκεται στο ίδιο το Σύνταγμα και σε νομοθετήματα της ΕΕ που έχουν επίσης αυξημένη τυπική ισχύ, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο από τον νομοθέτη και τη διοίκηση όσο και τους επιχειρηματικούς φορείς.

Προειδοποίησε, επίσης, όλους ότι «διατάξεις νόμων, με τις οποίες επιδιώκεται η διευκόλυνση των επενδύσεων με παράκαμψη βασικών και διαδικαστικών κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, κινδυνεύουν να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα, αν κριθούν από τα δικαστήρια αντισυνταγματικές ή αντίθετες προς το κοινοτικό δίκαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ