Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα νύχια των ιδιωτών και το μετρό της Αθήνας!

Στα νύχια των ιδιωτών - κερδοσκόπων προετοιμάζει το έδαφος να ρίξει η κυβέρνηση ένα ακόμη δημόσιο έργο στο πλαίσιο του αμόκ των ιδιωτικοποιήσεων που την έχει καταλάβει. Πρόκειται για το μετρό της Αθήνας το οποίο μέχρι τώρα έχουν χρυσοπληρώσει οι Ελληνες εργαζόμενοι, εξαιτίας των τεράστιων υπερβάσεων.

Η κυβέρνηση ήδη διερευνά τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης από ιδιωτικά κεφάλαια της κατασκευής ορισμένων επεκτάσεων, όπως αυτές κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας, Ηλιούπολης - Γλυφάδας και Πανεπιστημίου - Γαλατσίου. Το πρώτο βήμα έχει γίνει με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκήρυξης για την πρόσληψη οικονομικού συμβούλου πάνω στο θέμα των συμβάσεων παραχώρησης των επεκτάσεων των γραμμών 2 και 3 του μετρό.

Ο σύμβουλος αυτός ουσιαστικά και τυπικά πρόκειται να διερευνήσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών για την κατασκευή των προαναφερόμενων επεκτάσεων - ή και άλλων - του μετρό της Αθήνας με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης και να εκπονήσει τα τεύχη δημοπράτησης με βάση τις προϋποθέσεις που θέλουν οι ιδιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει για άλλη μια φορά «γην και ύδωρ» προς τους ιδιώτες ώστε να γίνει η «επένδυσή» τους ελκυστική. Εκτός, δηλαδή, από σημαντικό μερίδιο των εισιτηρίων (ακόμη και σε βάρος του ήδη λειτουργούντος μετρό και κατασκευασμένου με έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή όλων μας), το ΥΠΕΧΩΔΕ θα τους παραχωρήσει την αποκλειστική εκμετάλλευση και των σταθμών μετεπιβίβασης. Στους σταθμούς αυτούς - με βάση μάλιστα τη γνωστή πρόσφατη (ν)τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή και κατά της οποίας αντέδρασε και το ΤΕΕ - θα μπορούν να αναπτύξουν πλήθος εμπορικών δραστηριοτήτων με απεριόριστο συντελεστή δόμησης (πάρκινγκ, εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, πολυκαταστημάτων κ.λπ.), ώστε να βγάλουν σίγουρα και γρήγορα υπερκέρδη!

Φυσικά το επόμενο βήμα δεν αποκλείεται να είναι η ολοκληρωτική παραχώρηση του μετρό της Αθήνας στους ιδιώτες, είτε μέσω πρόσθετων συμβάσεων, είτε και μέσω του Χρηματιστηρίου. Ολοι αυτοί οι «πειραματισμοί» βέβαια σίγουρο θύμα τους θα έχουν τους επιβάτες του μετρό, στους οποίους θα επιβληθεί ακόμη πιο πανάκριβο εισιτήριο, προς δόξαν της εκσυγχρονιστικής πολιτικής και στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ