Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΕΤΑΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Ζει στους αγώνες για το αύριο...

Από την προχτεσινή εκδήλωση. ΦΩΤΟ: Γιώργος ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Γιώργος ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Από την προχτεσινή εκδήλωση. ΦΩΤΟ: Γιώργος ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Εκδήλωση μνήμης και τιμής αφιερωμένη στα 53 χρόνια από το θάνατο του ήρωα τού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της Εθνικής Αντίστασης, Γιάννη Αλεξάνδρου, του θρυλικού καπετάν Διαμαντή, πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή στον τόπο καταγωγής του, τη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού. Την εκδήλωση οργάνωσε η Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή.

Το πατρικό σπίτι του καπετάν - Διαμαντή, έχει μετατραπεί σήμερα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ενωσης Φίλων, σε ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στη δράση του ίδιου, της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Στην αυλή, μπροστά απ' το σπίτι υπάρχει προτομή του θρυλικού αντάρτη, η οποία εγκαινιάστηκε τον προηγούμενο χρόνο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης. Στη συνέχεια χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή Σταύρος Κορομπίλης, ο οποίος σημείωσε πως ο κομμουνιστής, ο αγωνιστής Καπετάν Διαμαντής «μας οδηγεί και στο σημερινό αγώνα».

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Γιάννης Παναγής, μέλος της ΕΠ Στερεάς του ΚΚΕ, που, αναφερόμενος στα βιογραφικά και την προσωπικότητα του θρυλικού Διαμαντή που οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, αρχικά, είπε: Το 1936 και ενώ η Θεσσαλονίκη στιγματίζεται από τις άνανδρες δολοφονίες εργατών το Μάη, ο Γιάννης Αλεξάνδρου, φοιτητής τότε στην ίδια πόλη, οργανώνεται στο ΚΚΕ. Το 1940, πολεμά ως Λοχίας στο Μέτωπο της Αλβανίας. Στην Κατοχή, οργανώνεται στον ΕΛΑΣ, γίνεται καπετάνιος του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και παίρνει μέρος στη μάχη της Αθήνας. Το 1946, με την έναρξη του εμφυλίου ανεβαίνει στα βουνά του Παρνασσού. Το 1947, τοποθετείται επικεφαλής του αρχηγείου Παρνασσίδας και απ' τις αρχές του 1948 διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, υποστράτηγος ονομασμένος απ' την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση. Μετά το θάνατό του, στις 21 Ιούνη 1949, ονομάζεται αντιστράτηγος, τιμημένος νεκρός.

Και ο ομιλητής θα επισημάνει: «Απόδοση τιμής, στη μνήμη του Διαμαντή είναι η συνέχιση, η ένταση και το άπλωμα των αγώνων». Και, στις σημερινές συνθήκες, απάντηση μπορεί να δώσει μόνον η πολιτική του Λαϊκού Μετώπου, του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού Μετώπου που προωθεί το ΚΚΕ».

Στην εκδήλωση, που έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών και τον εθνικό ύμνο, παραβρέθηκαν, εκτός των άλλων συναγωνιστών του και δύο από τους άνδρες της Ασφάλειάς του, τότε, και αντιπροσωπείες των ΚΚΕ, ΠΕΑΕΑ, Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ