Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούνη 2002 - αριθ. φύλλου: 8307

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ»
Επικίνδυνος ΜΟΧΛΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ και αποσταθεροποίησης

Στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων βρέθηκε και πάλι το θέμα του λεγομένου ευρωστρατού, τις αμέσως προηγούμενες μέρες. Και μπορεί η ολότητα σχεδόν των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να βολεύτηκε στον «εγκλωβισμό» των πρωθυπουργικών ιαχών νίκης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Σεβίλλη (είτε θετικά, είτε αρνητικά), αλλά και αυτές οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις βαθιές ανησυχίες και επισημάνσεις, που έχει κάνει πολλές φορές το ΚΚΕ και υπογράμμισε ξανά η ΓΓ του Κόμματος, μετά την πρόσφατη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο λεγόμενος ευρωστρατός αποτελεί ένα σοβαρό βήμα παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ. Δεν έχει καμία σχέση με την άμυνα των χωρών - μελών της ΕΕ και την υπεράσπιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας. Αποτελεί μια επεμβατική στρατιωτική δύναμη, με σαφή τα αντιλαϊκά χαρακτηριστικά, τόσο απέναντι στους λαούς τρίτων χωρών, όσο και στο εσωτερικό της κοινότητας και σκοπό έχει την προώθηση και επιβολή των κοινοτικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Η συγκρότησή της σημαίνει νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ενίσχυση των ανταγωνισμών των ηγετικών δυνάμεων. Στα πλαίσια των τελευταίων, εντάσσονται και οι σχετικές με τον ευρωστρατό ελληνοτουρκικές διαφορές, με τις «μεγάλες δυνάμεις» της ΕΕ, να αποδέχονται και να εκμεταλλεύονται τις αξιώσεις της Αγκυρας.

ΣΕΛΙΔΑ 6


ΣΕΛ.  6

Eurokinissi

Από τη Σεβίλλη στη Θεσσαλονίκη

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Σεβίλλη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συμμετοχή διαδηλωτών από όλες τις χώρες της Ευρώπης, έδειξαν τη λαϊκή αμφισβήτηση της πραγματικότητας που διαμορφώνεται στο καπιταλιστικό σύστημα. Το άλλο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού είναι στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνη του 2003, όπου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια αγωνιστική κορύφωση που περνά και από άλλους ενδιάμεσους σταθμούς, και οργανώνεται πανελλαδικά από την πλατιά συσπείρωση φορέων «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, ενάντια στην καθολική επίθεση του κεφαλαίου στα λαϊκά δικαιώματα


ΣΕΛ.  16   -   17


Προσήλωση στη γραμμή του Μετώπου

Αρθρο του Δ. Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την πείρα από τους πρόσφατους εργατικούς αγώνες, την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος, τις δυνατότητες και την αναγκαιότητα οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού Μετώπου


ΣΕΛ.  3
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Στο δρόμο της διεκδίκησης

Την ανάγκη ανάδειξης αγωνιστικών τοπικών αρχών, που θα διεκδικούν μαζί με το λαό, όλα όσα του ανήκουν, υπογραμμίζει η υποψήφια νομάρχης Πειραιά της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ελπίδα Παντελάκη, σε συνέντευξή της στον «Ριζοσπάστη»


ΣΕΛ.  11

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ