Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο «σφυρί» η «Ολύμπικ Κέτερινγκ»

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για πώληση μέχρι και 68,3% των μετοχών της κερδοφόρας εταιρίας

Από τη χρυσοφόρα θυγατρική εταιρία, «Ολύμπικ Κέτερινγκ» (ΟΚ) άρχισε η κυβέρνηση το ξεπούλημα τμήμα - τμήμα του ομίλου εταιριών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), λίγους μήνες μετά τα αποτυχημένα παζάρια με την «ΑΧΟΝ» του Θ. Λιακουνάκου και τον όμιλο IAS των Ελληνοαυστραλών επιχειρηματιών, με επικεφαλής τον Π. Βαρδινογιάννη.

Ηδη δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την πώληση, μέχρι και του 68,3% των μετοχών της ΟΚ, που σήμερα κατέχει το δημόσιο (το υπόλοιπο ποσοστό έχει εκχωρηθεί στους ιδιώτες μέσω του ΧΑΑ), ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται και η προκήρυξη για την πώληση της «Γαλιλαίος Ελλάς», κερδοφόρας θυγατρικής της ΟΑ, με αντικείμενο την ηλεκτρονική κράτηση θέσεων.

Σύμφωνα με το τεύχος προκήρυξης που ετοίμασε η κυβέρνηση, μαζί με το πακέτο μετοχών θα εκχωρηθεί στους ιδιώτες και το «μάνατζμεντ» της ΟΚ. Το ξεπούλημα θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιούλη 2002, με την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους. Στη δεύτερη φάση θα προκριθούν οι προσφορές που θα κριθούν πιο ικανοποιητικές και οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές πλέον προσφορές μέχρι τις 2 Αυγούστου 2002.

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΟΚ έχουν εκδηλώσει η γερμανική αεροπορική εταιρία «Λουφτχάνσα» και η κυπριακή «Luis Catering» του ομώνυμου ξενοδοχειακού ομίλου.

Οπως είναι προφανές, η κυβέρνηση με το ξεπούλημα της ΟΑ τμήμα - τμήμα, επιχειρεί να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους ιδιώτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν όποια κερδοφόρα δραστηριότητα του ομίλου επιθυμούν, χωρίς να αναλάβουν το παραμικρό επιχειρηματικό ρίσκο.

Επισημαίνεται ότι η ΟΚ παρουσίαζε κερδοφορία μέχρι το 2000, ενώ το 2001 έκλεισε με μικρό έλλειμμα, κυρίως λόγω των δαπανηρών επενδύσεων για τη μετεγκατάστασή της στο πανάκριβο ιδιωτικό αεροδρόμιο Σπάτων, αλλά και το υψηλό κόστος ενοικίων που καταβάλλει για τη χρήση των εγκαταστάσεων (πενταπλάσια από ό,τι πλήρωνε στο Ελληνικό). Στη σημερινή οικονομική κατάσταση της ΟΚ συντέλεσαν και μια σειρά άλλες σκόπιμες κυβερνητικές αποφάσεις (απόδοση κερδών στην ΟΑ, σκανδαλώδης εκτοπισμός της εταιρίας από την εκμετάλλευση των κυλικείων αεροδρομίου, σκόπιμη αδιαφορία ανάπτυξης του χάντλινγκ στα περιφερειακά αεροδρόμια σε όφελος των ιδιωτών κλπ.).

Με ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΟΚ, καταγγέλλει τον επιχειρούμενο διαμελισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ και ζητά τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ