Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ
Η «νέα τάξη» βασανίζει περισσότερο

«Μετά την 11η Σεπτέμβρη, έχει επιβληθεί μια νέα παγκόσμια τρομοκρατία, χωρίς δυστυχώς αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος Μπους εξήγγειλε "προληπτικά μέτρα" απειλώντας με πόλεμο 60 χώρες και η Αγγλία νομοθέτησε τη σύλληψη υπόπτων χωρίς χρονικό όριο κράτησης, με εκδίκαση της υπόθεσης από στρατιωτική επιτροπή και χωρίς δικαίωμα έφεσης». Με αυτά τα λόγια η Αλίκη Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαραγκοπούλου» για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επισήμανε χτες, τη χρήση βασανιστηρίων (ψυχικών και σωματικών) διεθνώς, με πρόσχημα τη δημόσια ασφάλεια, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) και της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες (ΕΕΔΛΔΕ). Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των βασανιστηρίων.

Η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ, τα εμπάργκο σε βάρος διάφορων πληθυσμών, η σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών, η εξάπλωση των βαρειών μορφών παιδικής εργασίας, η επιστημονική πρόοδος που παρέχει «τελειότερα» μέσα βασανισμού, τα λευκά κελιά της Τουρκίας, αποδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί.

Στην Ελλάδα, οι περισσότερες καταγγελίες, αφορούν κυρίως παράνομους μετανάστες και Ρομ κατά τη διάρκεια της σύλληψης, της ανάκρισης και της κράτησης.

«Δίκιο είναι ό,τι συμφέρει τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες δεν εφαρμόζονται. Μόνο όπλο είναι η ενεργοποίηση των πολιτών», επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός.

Επιφυλάξεις, αν οι αποφάσεις της Σεβίλλης συμβιβάζονται με το δικαίωμα των μεταναστών να κάνουν αίτηση για παροχή ασύλου και αν το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης» θα διασφαλίζει τις εγγυήσεις που πρέπει για τον κρατούμενο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΕΔΛΔΕ και αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ