Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το νέφος πνίγει ξανά την Αθήνα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (38 και 39 βαθμοί Κελσίου) χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου χτες στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, μετατρέποντας τα εκατομμύρια των κατοίκων της για άλλη μια φορά σε πειραματόζωα...

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι «έπνιγαν» την πρωτεύουσα για πάνω από πέντε ώρες. Αρχικά το διοξείδιο του αζώτου που ξεπέρασε το όριο επιφυλακής των 200 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα τόσο στο κέντρο της Αθήνας (Πατησίων 314 μικρογραμμάρια) όσο και στην περιφέρεια (Περιστέρι 211 μικρογραμμάρια). Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το όζον που «έπιασε» στην περιοχή των Λιοσίων τα 238 μικρογραμμάρια και στη Λυκόβρυση τα 235 μικρογραμμάρια, με όριο προειδοποίησης κοινού τα 180 μικρογραμμάρια.

Η νέα έξαρση του νέφους είναι η πιο καταλυτική απόδειξη για την αξία που έχουν τα «φούμαρα» που μας πασάρει εδώ και καιρό η κυβέρνηση περί των δήθεν μέτρων που οδήγησαν στην... καταπολέμησή του! Η πιο χαρακτηριστική απόδειξη για την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα για την υγεία των κατοίκων, είναι και το γεγονός ότι προσπαθεί να το υποβαθμίσει, ακόμη και όταν είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Ετσι, χτες στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται χωρίς δισταγμό πως «η ατμοσφαιρική ρύπανση κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα»!!! Πάντως, όπως προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, και για σήμερα αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ