Σε μια «προκαθορισμένη πολιτική κατεύθυνση, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που έχει απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, μέσα από τη μεταβίβαση των ευθυνών για τη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων, στους δήμους και στις νομαρχίες» εντάσσει τις προχτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η Ε. Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ - υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας.
Υπενθυμίζεται, ότι μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσαν την περασμένη Πέμπτη την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, Ανατολικής Στερεάς με έδρα τη Λαμία και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με έδρα την Κεφαλονιά με στόχο να υπάρχει ένα πανεπιστήμιο ανά περιφέρεια και παράλληλα τη σύσταση 46 νέων τμημάτων ΑΕΙ - ΤΕΙ για να καλυφθούν όλοι οι νομοί της χώρας.
Η χτεσινή εξαγγελία συνοδεύτηκε από δηλώσεις περί «σύγκλισης» της ελληνικής εκπαίδευσης με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ανταπόκρισης στις «προκλήσεις της κοινωνίας της γνώσης» αλλά και για «τις ευθύνες της περιφέρειας αλλά και των τοπικών κοινωνιών έναντι των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της περιοχής τους». Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η Ε. Μηλιαρονικολάκη σημειώνει τα εξής:
«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για ίδρυση πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε κάθε περιφέρεια της χώρας δε σημαίνουν διεύρυνση της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως προβάλλεται από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά περιορισμό της. Η ίδρυση νέων πανεπιστημίων και τμημάτων συνοδεύεται με μέτρα συνειδητής υποβάθμισης της πλειοψηφίας των ανώτατων ιδρυμάτων, κατηγοριοποίησής τους και μετατόπισης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε ορισμένα μεταπτυχιακά, για πολύ λιγότερους. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις και επιβεβαιώνεται από την άθλια εικόνα που παρουσιάζουν τα νεοσύστατα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση αποποιείται σταδιακά την ευθύνη εξασφάλισης των αναγκαίων προϋποθέσεων για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης σε αυτά. Δεν εγγυάται ούτε την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, εστίες), ούτε την επάρκεια υψηλά ειδικευμένου διδακτικού προσωπικού, ούτε πολύ περισσότερο το επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης, αφού το αντικείμενο σπουδών των νέων τμημάτων παύει να είναι επιστημονικό, στο όνομα των νέων απαιτήσεων της "κυρίαρχης" αγοράς. Πρόκειται δηλαδή για "πανεπιστήμια" παραγωγής ανέργων ή εργαζομένων μιας χρήσης, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της "οικονομίας της αγοράς".
Δυστυχώς δεν έχουμε να κάνουμε απλά με κάποιες ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά με μια προκαθορισμένη πολιτική κατεύθυνση, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που έχει απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, μέσα από τη μεταβίβαση των ευθυνών για τη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων, στους δήμους και στις νομαρχίες. Νέοι κεφαλικοί φόροι παραμονεύουν τους δημότες, δίδακτρα περιμένουν τους φοιτητές, σπόνσορες και χορηγοί ελλοχεύουν στα αυριανά τοπικά πανεπιστήμια της Coca Cola. Κανείς τίμιος άνθρωπος δεν μπορεί να χαρεί από μια τέτοιου είδους υποτιθέμενη "τόνωση της κοινωνικοοικονομικής ζωής της επαρχίας" σε βάρος των δημοτών, της νεολαίας και της ανώτατης εκπαίδευσης. Το συμφέρον του είναι να διεκδικήσει και να αναδείξει τοπικές αρχές που θα στηρίζουν την απαίτηση για Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση που είναι είτε στο κέντρο είτε στην περιφέρεια και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την εξέλιξη της επιστήμης».