Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τέκνα» μεγάλης παράδοσης

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
Οσοι αγαπούν το κλασικό μπαλέτο αλλά και το καλλιτεχνικό πατινάζ, ας σπεύσουν (9μ.μ.) να δουν στο θέατρο «Πέτρας» στην Πετρούπολη, τη σημερινή τελευταία παράσταση του «Μπαλέτου στον πάγο της Αγίας Πετρούπολης», το οποίο ήρθε για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα με τα μπαλέτα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Ωραία κοιμωμένη». (Πληροφορίες στα τηλ. 010-5065434, 010-5012402, 010-5058404, 010-5065116, 010-5055255, 010-3830404, 010-5757276). Οσοι καταφέρουν να τη δουν εκτός της απόλαυσης που θα τους προσφέρει η παράσταση θα μάθουν και θα χαρούν με όσα θα ακούσουν να λέει --με τη θαυμάσια φωνή και τη θέρμη του-- ένας μεγάλος γνώστης αλλά και λάτρης του χορού και του καλλιτεχνικού πατινάζ, ο Αλέξης Κωστάλας, ανοίγοντας και κλείνοντας την παράσταση. Θα ακούσουν την αλήθεια για την αμέριστη στήριξη που παρείχε η πρώην ΕΣΣΔ στον κλασικό χορό, αλλά και στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Στήριξη μοναδική παγκοσμίως, η οποία απέβη σε μοναδικά --παγκοσμίως-- καλλιτεχνικά επιτεύγματα, «τέκνο» των οποίων είναι και το συγκρότημα αυτό.

Χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος είναι ο Κονσταντίν Ρασάντιν, πρώην πρώτος χορευτής των περίφημων «Μπαλέτων Κίροφ». Για τη συγκρότηση του συγκροτήματος ο Κ. Ρασάντιν, επέλεξε πρωταθλητές και άλλους σπουδαίους αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ, η μακρόχρονη παιδεία των οποίων ούτως ή άλλως περιείχε πολλά «συστατικά» και του κλασικού μπαλέτου (μπάρα, ρυθμική, κλπ.), ακριβώς επειδή το καλλιτεχνικό πατινάζ «διεκδικεί» να έχει την ακρίβεια και ομορφιά της χορευτικής κίνησης. Εχοντας στη διάθεσή του σπουδαίους αθλητές - χορευτές, ο Κ. Ρασάντιν επαύξησε τις χορευτικές ικανότητες των αθλητών, ώστε να ανταποκρίνονται στην υψηλών απαιτήσεων τεχνική και ερμηνευτική εκφραστικότητα κορυφαίων έργων του κλασικού χορού και μάλιστα στις συνθήκες και τους κινδύνους της παγοπίστας. Ωστε να μπορούν να ανταποκριθούν όχι μόνο στα σόλι αλλά και στα σπουδαία «pas des deux» των πρωταγωνιστικών ζευγαριών και κυρίως στα δυσκολότατα χορευτικά σύνολα (δυσκολότατα γιατί στην παγοπίστα πρέπει να κινηθούν ταυτοχρόνως πολλοί χορευτές), σε ρόλους κάρακτερ που απαιτούν κινήσεις ασυνήθεις στο καλλιτεχνικό πατινάζ, κ.ο.κ.

Αποτέλεσμα της μεγάλης σοβιετικής παράδοσης και στο χορό και στο καλλιτεχνικό και στο αθλητικό πατινάζ είναι οι δύο παραστάσεις του συγκροτήματος και «τέκνα» της οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες του, μερικοί από τους οποίους «θαυματουργούν», όπως οι ερμηνεύτριες της «Κακιάς μάγισσας» και της «Πριγκίπισσας» στην «Ωραία κοιμωμένη».

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι πρωταγωνιστές του συγκροτήματος είναι οι: Ολγκα Κουβάσοβα, Ελενα Κομαρόβα, Πάβελ Ιβανόφ, Αλεξέι Πογκοντίν, Τατιάνα Προκόφιεβα κ.ά.


Α.Ε


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ