Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Παράλληλος βηματισμός

Εξόχως αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, όταν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του αντιασφαλιστικού εκτρώματος, δήλωσε χωρίς κανέναν ενδοιασμό πως η ΝΔ αν έρθει στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταργήσει το νόμο! Είναι ειλικρινέστατος και σαφής σχετικά με την πολιτική του κόμματός του, για να υποκριθεί έστω και για «αντιπολιτευτικούς λόγους» και να μην προβεί στην εν λόγω δήλωση. Προέχει άλλωστε γι' αυτόν και το κόμμα του να αποσπάσουν την εύνοια του μεγάλου κεφαλαίου, επιταγή του οποίου αποτελεί η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για όσους γνωρίζουν τις θέσεις της ΝΔ δε χρειαζόταν αυτή η δήλωση για να πειστούν πως αν έρθει στην εξουσία όχι μόνο δεν πρόκειται να καταργήσει τίποτα, αλλά, αντιθέτως, πάνω σ' αυτόν το νόμο θα οικοδομήσει νέα πιο δυσμενή μέτρα για τους εργαζόμενους και το λαό. Εχει όμως αξία για όσους έτρεφαν ίσως αυταπάτες, παρασυρμένοι από αντιπολιτευτικές κορόνες. Γιατί αποδεικνύει περίτρανα πως η ΝΔ μοναδικό στόχο έχει τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ έπραττε και πράττει κατά τον ίδιο τρόπο. Είναι νωπές ακόμα στη μνήμη οι γενναιόδωρες υποσχέσεις του στο λαό και στους εργαζόμενους το 1992 πως θα καταργούσε τους αντιασφαλιστικούς νόμους του Σιούφα. Οχι μόνο δεν το έκανε αλλά τους αξιοποίησε δεόντως προετοιμάζοντας σταδιακά το έδαφος ώστε δέκα χρόνια μετά να επιφέρει καίριο πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η ΝΔ σήμερα ξεκάθαρα ομολογεί πως δεν πρόκειται να καταργήσει τους νόμους του ΠΑΣΟΚ.

Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Οι ανατροπές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν στόχο στρατηγικής σημασίας για το μεγάλο κεφάλαιο, επενδύει σ' αυτές, εδράζει πάνω τους τις προσδοκίες του για αύξηση της κερδοφορίας του, δηλαδή ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ως πολιτικοί εκπρόσωποί του, χαράζουν την πολιτική τους με γνώμονα τα δικά του συμφέροντα, με βηματισμό παράλληλο προς την ίδια κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση διαμετρικά αντίθετη με αυτήν που προστάζουν τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλωστε, την ίδια στιγμή που ο ένας υπεραμυνόταν του τερατουργήματός του και ο άλλος δήλωνε πως δε θα το καταργήσει, οι εργαζόμενοι απεργούσαν και διαδήλωναν μαζικά σε όλη τη χώρα και έξω από τη Βουλή. Και την εναντίωσή τους στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, τα σύγχρονα αιτήματά τους, μετέφερε στο Κοινοβούλιο το ΚΚΕ με ξεκάθαρη, στεντόρεια φωνή.

Με την ίδια καθαρή φωνή το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους τονίζοντάς τους πως η έκβαση της μάχης θα κριθεί στους δρόμους της ταξικής πάλης, πως μπορούν με τον αγώνα τους να μη νομιμοποιήσουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Πως μπορούν και πρέπει τη δυσαρέσκεια και την οργή τους να τις εκφράσουν γυρίζοντας την πλάτη μαζικά και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, καταδικάζοντάς τους αποφασιστικά στις επικείμενες δημοτικές αλλά και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, και ταυτόχρονα να συσπειρωθούν στο δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Αυτό απαιτούν τα δικά τους συμφέροντα.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ