Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινή δράση...

Μια από τις χειρότερες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την αφορμή της 11ης του Σεπτέμβρη. Επίθεση, που αφορά όλους τους λαούς του κόσμου. Επίθεση, που δεν αφήνει σχεδόν κανέναν τομέα της ανθρώπινης ζωής, που να μην επιχειρεί να τον επηρεάσει, να τον φέρει στα ιμπεριαλιστικά μέτρα και σταθμά.

Το άδικο ονομάζεται με τη βία «δίκιο» και σπέρνεται σχεδόν σε όλες τις γωνιές της Γης με τη μορφή άμεσων επεμβάσεων, πολέμων, πραξικοπημάτων, προβοκατσιών κ.ά. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, οι εξελίξεις στην Κολομβία, οι επιχειρήσεις πραξικοπημάτων και προβοκατσιών στη Βενεζουέλα, το σκόπιμο θανατηφόρο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα της ιμπεριαλιστικής επίθεσης. Σχέδια στήνονται για τα Βαλκάνια, το Ιράκ, την περιοχή Ινδίας και Πακιστάν... Χώρες ολόκληρες μπαίνουν στη λίστα του «άξονα του κακού» και εκβιάζονται να σκύψουν το κεφάλι. Σχεδόν δεν υπάρχει γωνιά στον πλανήτη, που να μη δρομολογούνται σχέδια επεμβάσεων άμεσων ή έμμεσων.

Παράλληλα, η επίθεση επεκτείνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις πιο στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Μεθοδικά και ανάλογα με τους συσχετισμούς στις διάφορες χώρες, ο κόσμος αλλάζει διαρκώς προς το χειρότερο. Χάνει τη δημοκρατική «βιτρίνα» του αστικού κόσμου, που του χρησίμεψε όλο το προηγούμενο διάστημα, για να κυριαρχήσει και όλο και πιο πολύ φαίνεται το αληθινό, αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού σε κάθε τομέα. Την ίδια ώρα, όλοι οι εργαζόμενοι στον καπιταλιστικό κόσμο νιώθουν το βιοτικό τους επίπεδο έρμαιο των πιο κυνικών ληστρικών μεθόδων, που «ερμηνεύονται» σαν «αναγκαίο κακό» της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης.

Σ' αυτές τις συνθήκες και για την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στους λαούς του κόσμου, οι κομμουνιστές συζητούν για άλλη μια φορά την κοινή τους δράση. Ετσι, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνονται στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ δεκάδες αντιπρόσωποι Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων σχεδόν από κάθε γωνιά της Γης και μεταφέρουν τις αγωνιστικές εμπειρίες από τις χώρες τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη γενίκευσή τους. Την ίδια ώρα συζητούν για πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν την επικοινωνία και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότητα της κοινής δράσης. Εξήντα έξι Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και από αύριο, Παρασκευή, αρχίζουν οι εργασίες της Συνάντησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οι καιροί δεν περιμένουν. Επείγει, να αναδειχτεί και ενισχυθεί ο αντιιμπεριαλιστικός πόλος αντίστασης και πάλης σε διεθνές επίπεδο. Καθήκον, που οι κομμουνιστές για άλλη μια φορά καλούνται, να πρωτοπορήσουν με κάθε τρόπο και μορφή, ώστε να πάρει ο ιμπεριαλισμός τη λαϊκή συντονισμένη απάντηση, που του ταιριάζει... Να ανατραπούν τα σχέδιά του και να αρχίσει η διαδικασία διαμόρφωσης ευνοϊκών συσχετισμών για την οριστική ανατροπή του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ