Στο Γεντί Κουλέ φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές που καταδικάστηκαν στα Εκτακτα Στρατοδικεία του αστικού κράτους με χαλκευμένες κατηγορίες. Οι εκτελεσμένοι, αντί να παραδοθούν στους συγγενείς τους, πετάχτηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στη γύρω περιοχή.
Η πρωτοβουλία της αστυνομίας γεννά πολλά ερωτήματα για τις επιδιώξεις της, καθώς γίνεται ενώ έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης η διαδικασία για την ταυτοποίηση των σκελετών με έλεγχο DNA, με τις επίμονες προσπάθειες του ΚΚΕ. Ενα αίτημα των δεκάδων συγγενών των εκτελεσμένων, που πλέον έχουν την ελπίδα ότι θα βρουν και θα αποδώσουν τις τιμές που αξίζουν στους ήρωες προγόνους τους, που τους φέρθηκε με τόση βαναυσότητα το αστικό κράτος.
Και επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό, ο δήμος Νεάπολης - Συκεών έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση από το υπουργείο Πολιτισμού ότι θα ανακηρύξει την περιοχή σε ιστορικό τόπο προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για να συνεχιστούν οι ανασκαφές για τον εντοπισμό και άλλων σκελετών εκτελεσμένων.
Οι συγγενείς των εκτελεσμένων δηλώνουν σε κάθε τόνο ότι δεν θα επιτρέψουν τη νέα ύβρι σε βάρος των νεκρών τους που μεθοδεύουν οι κρατικοί μηχανισμοί.