Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Φθίνει η Βαρβάκειος Κεντρική Αγορά

Με τους καταστηματάρχες συνομίλησε στη διάρκεια περιοδείας του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπ. Χαλβατζής

Η καταναλωτική δύναμη των πολλών έχει μειωθεί τόσο, που μειώθηκαν οι πελάτες ακόμα και της Βαρβακείου Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας. Χώρια τις αναδουλιές, η αγορά που παραδοσιακά αποτελούσε διέξοδο για τα φτωχομεσαία στρώματα αντιμετωπίζει και πολλά άλλα προβλήματα, καθώς εγκαταλείφθηκε στην τύχη της από τη δημοτική αρχή.

Τα παραπάνω αναδείχτηκαν στην περιοδεία του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» Σπύρου Χαλβατζή, χτες στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας. Ακουσε έντονες διαμαρτυρίες από τους καταστηματάρχες για την εγκατάλειψη της αγοράς από τη δημοτική αρχή. Υποτίθεται ότι γίνονται έργα ανάπλασης από το 1995 που κόστισαν πολλά εκατομμύρια δραχμές. Ομως, πέρα από την αναβάθμιση του κεντρικού τμήματος που στεγάζει την ιχθυαγορά και το βάψιμο προσόψεων, τα υπόλοιπα κομμάτια στεγάζονται με σάπιες λαμαρίνες. Βρέχει και πάγκοι μαζεύονται από το νερό που στάζει. Το κράσπεδο είναι σε πολλά σημεία κατεστραμμένο. Λόγω της ανάπλασης, καταστήματα περιοδικά μεταφέρονταν στην απέναντι πλατεία, να πωλούν ψάρια και κρέατα κάτω από την ήλιο. Τα ενοίκια είναι υψηλά, ενώ «βροχή» πέφτουν και τα πρόστιμα της δημοτικής αρχής, με διάφορες αφορμές.

Πολλοί έμποροι σημείωσαν την απώλεια του Λεων. Αυδή («είχαμε ένα φίλο εδώ και το χάσαμε»). Σημείωσαν επίσης ότι η Βαρβάκειος ιδρύθηκε πριν 180 χρόνια για να τρέφεται η φτωχολογιά. Οτι κάποια «μεγάλα ψάρια» έβαλαν το χώρο («φιλέτο» με όρους αγοράς, στο κέντρο της Αθήνας και με «αέρα») στο «μάτι». Οτι τελικά μεθοδεύεται το κλείσιμο της αγοράς όπως την ξέρουμε σήμερα, με πρόστιμα, υψηλά ενοίκια, έργα ανάπλασης που εμποδίζουν τα καταστήματα και αναγκαστική αύξηση τιμών, καθώς το κόστος αργά ή γρήγορα μετακυλίεται στον πελάτη.

Ο Σπ. Κοράκης, πρόεδρος των ιχθυεμπόρων, υπογράμμισε την έλλειψη καθαριστών και ότι αν χαθεί η σημερινή Βαρβάκειος, τα πλατιά λαϊκά στρώματα της Αθήνας θα πεινάσουν. Στις κατηγορίες δε, περί έλλειψης καθαριότητας και «υποδομών», που τα φορτώνουν στους διακόσιους κρεοπώλες - ιχθυέμπορους της Βαρβακείου, απάντησε: «Τρελαίνουν τις αγελάδες και μας τις στέλνουν, μολύνουν τις θάλασσες και έρχονται μετά να μας πουν πώς να κόψουμε το κρέας, πού να τυλίξουμε το ψάρι και τι χρώμα γαλότσες να φορέσουμε...».

Οπως δήλωσε ο Σπ. Χαλβατζής, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της «Συμπαράταξης» για την επιδείνωση των προβλημάτων των επαγγελματιών. Οτι τους δυσκολεύουν η υψηλή φορολογία, τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη και η μακρόχρονη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Πολιτική που μειώνει την καταναλωτική δύναμη των πολλών. Ο υποψήφιος δήμαρχος στάθηκε στο γεγονός ότι μειώνονται οι πελάτες ακόμα και της Βαρβακείου, που ανέκαθεν αποτελούσε μια διέξοδο για τα χαμηλά εισοδήματα. Μίλησε για το άδικο φορολογικό σύστημα που γονατίζει τους μικρομεσαίους και επαναβεβαίωσε τη στήριξη της «Συμπαράταξης» στα δίκαια αιτήματά τους.

Στο 4ο Διαμέρισμα

Τα προβλήματα 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας αναδείχτηκαν σε συνάντηση του Σπύρου Χαλβατζή με εκπροσώπους φορέων της περιοχής. Τονίστηκε η απαράδεκτη έλλειψη ελεύθερων και αθλητικών χώρων. Οι δε παιδικές χαρές είναι λίγες, μικρές χωρίς προδιαγραφές κατασκευής, χωρίς συντήρηση. Στις δε πλατείες έχουν καταργηθεί τα παγκάκια και έχουν γεμίσει τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων που νοικιάζουν το χώρο από το δήμο. Εξάλλου, υπογραμμίστηκαν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την απουσία ικανοποιητικών σχολείων, παιδικών σταθμών, δημοτικών ιατρείων και λεσχών φιλίας. Οπως υπογραμμίστηκαν και τα προβλήματα των οικονομικών μεταναστών που ζουν στην περιοχή.

Ο Σπ. Χαλβατζής απάντησε ότι όλα τα προβλήματα έχουν τη ρίζα τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική που κερδοσκοπεί και με το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου ή πράσινου χώρου, σε βάρος της ζωής των κατοίκων. Επανέλαβε ότι η «Συμπαράταξη» κινείται σε τροχιά ρήξης με αυτή την πολιτική. Οτι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της βρίσκεται ο εργαζόμενος άνθρωπος και τα προβλήματά του. Κάλεσε τους Αθηναίους να αναλογιστούν και οι ίδιοι τι ευθύνη έχουν, νομιμοποιώντας με την ψήφο τους ή έστω την ανοχή τους, συμβιβασμένες δημοτικές αρχές. Τέλος, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να αγωνιστούν με τη «Συμπαράταξη», να της δώσουν δύναμη, να διεκδικήσουν την πόλη τους και τη βελτίωση της ζωής τους.

  • Σήμερα Παρασκευή, ο Σπ. Χαλβατζής θα επισκεφτεί στις 12 μ, το Ασυλο Ανιάτων (Αγ. Ζώνης και Καλλιφρονά, Κυψέλη). Στις 6:30 μ.μ., θα επισκεφτεί το τμήμα κοινωνικής επανένταξης της κοινότητας απεξάρτησης «18 Ανω» (Μαυρομιχάλη 122).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ