Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου

Με προπέτασμα καπνού την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνεχίζονται απρόσκοπτα οι διεργασίες οι οποίες στόχο έχουν τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με τέτοιον τρόπο που θα αναγνωριστούν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Οι «παράλληλες» συνομιλίες, από τη μία πλευρά, μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς για την επίλυση του προβλήματος και, από την άλλη, μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας, προβάλλουν ως αυταπάτη, σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, που χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση σε Αθήνα και Λευκωσία. Οι «συναποφασίζουσες» κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο ψεύδονται όταν υποστηρίζουν ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ανεξάρτητη από την πορεία των συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς. Το ψεύδος γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, όταν ελληνική κυβέρνηση και κυπριακή αποσιωπούν πως η ενταξιακή πορεία αξιοποιείται ως «κίνητρο» για μια ταχεία διευθέτηση του προβλήματος.

Η λύση που έχει δρομολογηθεί ήδη σκιαγραφείται από πολλά και διάφορα γεγονότα το τελευταίο διάστημα: Το ψευδοκράτος επέκτεινε τα χωρικά του ύδατα. Η Αγκυρα ενίσχυσε με ακόμη πέντε χιλιάδες στρατιώτες τα κατοχικά στρατεύματα, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε σαράντα χιλιάδες. Ο Ντενκτάς στην έγγραφη πρόταση δώδεκα σημείων, που έχει καταθέσει στο πλαίσιο των συνομιλιών του με τον Γλ. Κληρίδη, για την πτυχή της ασφάλειας, περιγράφει ουσιαστικά μια λύση δύο χωριστών κρατών, τα οποία θα εκχωρήσουν ανύπαρκτη εξουσία σε μια κεντρική κυβέρνηση- φάντασμα.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογισθούν οι επανειλημμένες δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού, Ετζεβίτ, και του υπουργού Εξωτερικών, Τζεμ, σύμφωνα με τις οποίες, αν η Αγκυρα δεν ικανοποιηθεί από την πορεία των εξελίξεων θα προσαρτήσει ή θα ενσωματώσει τα Κατεχόμενα. Σε κάθε περίπτωση -- απειλεί σαφέστατα η Αγκυρα -- η τουρκική αντίδραση θα είναι εντονότατη.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ακίνητη και, το χειρότερο, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις, περί δήθεν λύσης του Κυπριακού μέσα από τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια στιγμή αρχίζουν να ακούγονται και πάλι στους διαδρόμους του ελληνικού ΥΠΕΞ σενάρια που κάνουν λόγο για την ενεργό ανάμειξη του ΝΑΤΟ, δηλαδή των Αμερικανών, που θα εγγυηθούν την ασφάλεια στην Κύπρο. Με άλλα λόγια, καλλιεργείται η ιδέα για την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο νησί, οι οποίες θα εγγυηθούν την εφαρμογή των όποιων συμφωνιών και την ειρηνική συμβίωση. Υπάρχουν, μάλιστα, αρκετοί σε Αθήνα και Λευκωσία, έτοιμοι να πανηγυρίσουν μια ΝΑΤΟική εμφάνιση στο νησί. Ετσι, ένα πρόβλημα ξένης (τουρκικής) κατοχής εδαφών, διεθνές, και ενώ υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ για τη λύση του, ωθείται στη διχοτόμηση και στη ΝΑΤΟποίηση, με προοπτική την εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, τη χρησιμοποίησή του για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή και θύμα τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ