Eurokinissi |
Η Ερώτηση έχει ως εξής:
«Το ατύχημα με τη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο λεωφορεία της γραμμής 122 στην παραλιακή (Λ. Καραμανλή) στη Βούλα την Παρασκευή 4 Ιουλίου, που είχε ως αποτέλεσμα 48 τραυματίες, πολλούς απ' αυτούς παιδιά, έρχεται να καταδείξει για άλλη μια φορά τις τραγικές συνθήκες και ελλείψεις στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, στις οποίες οδηγεί η εγκληματική πολιτική της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων συγκοινωνιών, με ανεπαρκή και σε πολλές περιπτώσεις μη επαρκώς συντηρημένο στόλο, αραιά δρομολόγια, επιβάτες στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλον. Είναι η πολιτική που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών στις συγκοινωνίες, δηλαδή η πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών.
Επιπλέον, είναι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και της εντατικοποίησης της δουλειάς των εργαζομένων στις δημόσιες συγκοινωνίες, με τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς και τα ωράρια - "λάστιχο", γεγονός που οδηγεί στην εξουθένωση των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, η οδηγός του λεωφορείου σε 4 μέρες δούλεψε δύο 16ωρα και δύο 8ωρα, και τη μέρα της σύγκρουσης βρισκόταν πάλι σε 16ωρη βάρδια.
Και αν σκεφτούμε και τα αραιά δρομολόγια, που έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες για τους επιβάτες, είναι αντιληπτό ότι μόνο από τύχη δεν είχαμε νεκρούς.
Το πρόσφατο ατύχημα ήταν προδιαγεγραμμένο και αποδεικνύεται ότι η εργοδοσία για μια ακόμα φορά δεν διστάζει να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές μπροστά στην κερδοφορία της.
Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει στα σκαριά ένα ακόμη αντεργατικό νομοσχέδιο που θέλει να βάλει οριστική ταφόπλακα στο 8ωρο, με την περαιτέρω εντατικοποίηση και ευελιξία του εργάσιμου χρόνου.
Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει:
- Για την τήρηση των ωραρίων εργασίας στην κοινοπραξία των ιδιωτών που εκτελεί συγκοινωνιακό έργο στην Αττική.
- Για την επιστροφή των γραμμών της κοινοπραξίας στην ΟΣΥ και την απορρόφηση των εργαζομένων στην ΟΣΥ, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Για άμεσες προσλήψεις προσωπικού και αυξήσεις στους μισθούς στην ΟΣΥ.
- Για την αγορά νέων οχημάτων για την ανανέωση και ενίσχυση του στόλου της ΟΣΥ».
Επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση για την 24ωρη λειτουργία σε Μετρό, Τραμ και συγκεκριμένες γραμμές λεωφορείων χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας. Σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Χωρίς κανένα μέτρο για την ασφάλεια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, χωρίς την κάλυψη των τραγικών κενών σε προσωπικό και με μοναδικό κριτήριο τη σχέση κόστους - οφέλους, ξεκίνησε η 24ωρη λειτουργία σε Μετρό, Τραμ και συγκεκριμένες γραμμές λεωφορείων, χωρίς να λείψουν τα προβλήματα, αφού υπήρχαν εκκενώσεις και αποσύρσεις συρμών. (...)
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόφαση "την αποτροπή όσων έχουν καταναλώσει υπερβολικό αλκοόλ να μην οδηγούν αλλά και την ανάγκη των νέων να διασκεδάσουν". Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η πρόθεσή της είναι να διευκολύνει καταρχάς για μία ημέρα - αυτή με τη μεγαλύτερη κίνηση - την κερδοφορία του κεφαλαίου στον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης στην Αθήνα, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για επέκταση του μέτρου και για άλλες μέρες της βδομάδας και για τουλάχιστον όσο διαρκεί η τουριστική σεζόν, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιδείνωση της ασφάλειας σε ένα κακοσυντηρημένο δίκτυο και με εξουθενωτικές συνθήκες για το προσωπικό.
Επομένως, οι ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ είναι εγκληματικές, αφού δεν έχουν πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και δεν έχουν δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι και οι υποδομές να ανταποκριθούν στην 24ωρη λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, οι ελλείψεις σε προσωπικό, τρένα και δυνατότητες συντήρησης είναι ήδη τεράστιες και καθιστούν προβληματική τη λειτουργία ακόμα και με το υπάρχον ωράριο. Με βάση καταγγελίες των εργαζομένων οι κενές θέσεις είναι σχεδόν 800, βάσει οργανογράμματος από την ίδια τη ΣΤΑΣΥ, το οποίο έτσι κι αλλιώς υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών, οι σταθμάρχες αναγκάζονται σε καθημερινή βάση να δουλεύουν 12 και 16 ώρες, υπάρχουν οδηγοί που δουλεύουν σχεδόν 30 μέρες τον μήνα, υπάρχουν σοβαρές φθορές στη σιδηροδρομική επιδομή (ράγες) και γι' αυτό άλλωστε σε πολλά τμήματα του δικτύου επιβάλλεται μειωμένη ταχύτητα, οι υπάρχοντες συρμοί δεν επαρκούν για τις στοιχειώδεις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών, οι βλάβες, οι καθυστερήσεις και τα επικίνδυνα περιστατικά για τη ζωή και την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη απόφαση εντατικοποιούν ακόμα περισσότερο την εργασία του υφιστάμενου προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα καταπονείται επιπλέον η σιδηροδρομική επιδομή και οι συρμοί, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τα χιλιομετρικά όρια για τις προβλεπόμενες συντηρήσεις.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
- Κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας με μόνιμο προσωπικό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να πάψει η εντατικοποίηση της εργασίας.
- Ενίσχυση του στόλου με τον απαραίτητο αριθμό νέων, σύγχρονων συρμών.
- Αμεση επισκευή της σιδηροδρομικής επιδομής, χωρίς εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων».